Bergen op Zoom

Streekvervoer staakt wederom: ‘Het kan heus wel een keer, maar niet elke week’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

De buschauffeurs staken voor een hoger loon en minder werkdruk. Woensdag reed daardoor naar schatting slechts twintig procent van de bussen. Vrijdag wordt er weer gestaakt en de vakbonden sluiten niet uit dat er meer stakingen zullen volgen.

Normaal gesproken staat het op woensdagochtend vol met studenten en forenzen op het busstation in Bergen op Zoom. Nu is het angstvallig stil. Dat komt door de staking, maar ook door de voorjaarsvakantie en het feit dat het de dag na carnaval en vastenavend is.

Er is geen touw aan vast te knopen

Vooral vervoersmaatschappij Connexxion was aanwezig op het Bergse busstation. Eén bus van Arriva was nog even te vinden voor zijn dienst naar de Bergse Plaat. De chauffeur van deze bus is één van de weinigen van Arriva die vandaag wel rijdt in Bergen op Zoom. “Veel van mijn collega’s zijn er vandaag niet. Ikzelf vind het staakbeleid wat warrig. Je gaat een dag staken, dan weer werken, dan weer een dag staken en dan weer werken. Er is geen touw aan vast te knopen”, stelt de Arriva-chauffeur. “Ik vraag mij wel eens af wie ze proberen in de war te brengen: de passagiers, de chauffeurs of de vakbonden?”

Als je examens hebt, dan kan je daar gewoon niet heen

Veel reizigers waren er vandaag niet te zien. Degenen die er wel waren, vinden de stakingen maar niks. “Ik vind het een beetje onzin eigenlijk. Het kan heus wel een keer, maar niet elke week. Er is elke week wel iets. Als je examens hebt, dan kan je daar gewoon niet heen”, vertelt een jonge vrouw die onderweg is naar haar werk. Een knul die onderweg is naar vrienden in Sint-Maartensdijk snapt de ondertussen regelmatige stakingen ook niet. “Het is een beetje onzinnig. Als het de eerste keer niet werkt, waarom zou het dan nu wél werken?”

Lees ook: Roosendaalse Lijst bezorgd over toekomst buslijn door Wouw en Wouwse Plantage