Bergen op Zoom

Supersum: openluchtspektakel over eindstrijd Tweede Wereldoorlog

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Het is het grootste project in het 23-jarig bestaan van Stichting De Vierschaar: openluchtspektakel Supersum. De voorstelling laat zien hoe bewoners, bezetters en bevrijders in oktober 1944 elk op hun eigen manier toeleefden naar de bevrijding van Bergen op Zoom.

Supersum wordt vanaf donderdag negen keer opgevoerd op de Waterschans in Bergen op Zoom. Dinsdagavond was de generale repetitie.

De generale

Aan het stuk doen, onder leiding van regisseur Arthur van Broekhoven, 144 spelers mee. “Vorig jaar rond deze tijd zijn we begonnen aan de audities. We zijn een jaar intensief bezig geweest”, vertelt Van Broekhoven. Voor de regisseur is de generale repetitie dinsdagavond best spannend. “Als de generale niet goed gaat, nou vergeet het maar, dan gaat het met de première ook niet goed. Dan loop je achter de feiten aan.”

De voorbereidingen voor Supersum hebben drie jaar in beslag genomen. “Hier komt vanavond alles bij elkaar wat we in drie jaar tijd voorbereid hebben. Het verhaal, de spelers, rekwisieten, geluid en het licht”, vertelt Willem Mathijsen, artistiek coördinator bij Supersum. Hij is vooral trost op de projectie die getoond wordt tijdens de voorstelling. “Dat is echt bijzonder!”

“Heel beklemmend”

De kleding en het materieel die gebruikt worden in de voorstelling klopt volledig met het tijdsbeeld. De kostuums zijn tot in details afgewerkt. Ook de wapens waarmee de Duitse en Canadese militairen rondlopen zijn origineel. Volgens actrice Joyce de Jong is het moeilijk te begrijpen wat de mensen destijds hebben meegemaakt. “Maar je krijgt hierdoor wel inzicht hoe het geweest moet zijn. Je begint de emotie nu echt te voelen en hier en daar zitten de tranen écht serieus hoog. Heel beklemmend.”

De 10-jarige Julian Segers is één van de hoofdrolspelers. Hij speelt Martien, een jonge knul die graag bij het verzet wil. “Het gaat over liefde, verraad, spanning en verzet. Het is een heel groot spektakel over de Tweede Wereldoorlog. Het is echt een heel mooi stuk. Dus zeker komen kijken.”

Kaartverkoop

Over belangstelling heeft Stichting De Vierschaar niet te klagen. De kaartverkoop voor Supersum loopt als een trein. Van Broekhoven: “Het gaat enorm hard. Er zijn inmiddels 8500 kaarten verkocht. We hebben nog 2000 te gaan. Maar daar heb ik goede hoop op.”

Supersum wordt tot en met 27 oktober negen keer opgevoerd. De voorstellingen van 18, 19 en 25 oktober zijn uitverkocht. Kaarten zijn te koop op www.vierschaar.nl.

Julian Segers en Julia Boschman spelen beiden in openluchtspektakel Supersum © ZuidWest TV