Roosendaal

Syrische Mohammad (19) wordt kapper dankzij Multi Talents

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Om de kansenkloof in de maatschappij te dichten, zet de Roosendaalse Stichting OpenDoor de deur open voor vluchtelingjongeren. Daardoor maakt ze nu kans op een Appeltje van Oranje. De stichting laat jongeren als de Syrische vluchteling Mohammad (19) naar hun kwaliteiten kijken, waardoor zij bouwen aan een toekomstperspectief. “We hebben achterhaald dat zijn talent bij het knippen ligt. Hij heeft de schaar nooit meer losgelaten.”

Vanwege de oorlog in zijn thuisland, verliet de tiener ruim zeven jaar geleden zijn gezin. Hij vluchtte naar Turkije, waar hij een aantal jaar werkte. Omdat hij graag een diploma wilde halen, besloot hij naar familie in Nederland te gaan. Inmiddels zit hij anderhalf jaar in de internationale schakelklas (ISK) in Bergen op Zoom.

Met open armen ontvangen

De Stichting OpenDoor helpt jongeren als Mohammad bij het volledig integreren en participeren in de Nederlandse maatschappij. Binnen het traject Multi Talents krijgen zij handvatten aangeboden. Achraf Al Kholali, één van de begeleiders, zorgt ervoor dat de jongeren hier kunnen bouwen aan hun toekomstperspectief.

Volgens hem dragen de meeste leerlingen op de ISK namelijk een rugzakje bij zich. “Ze hebben vaak oorlogstrauma’s opgelopen, op weg hier naartoe. Sommigen kwamen zelfs lopend!” Al Kholali ziet dat zij, eenmaal in Nederland aangekomen, het vertrouwen in de mens zijn verloren. Met het traject Multi Talents probeert stichting OpenDoor hen een beetje te ontdooien: “Wij ontvangen ze met open armen en bieden ze alle kansen die we kunnen geven. We zetten hen terug in hun kracht.”

Medeleerlingen knippen

Voor Mohammad was het een moeilijke tijd, zonder zijn ouders en kleine zusje om hem heen. Ondanks dat, doet hij er alles aan om een rooskleurige toekomst in Nederland op te bouwen. Op school vertelde hij daarom dat hij een eigen kapperszaak wil beginnen, zoals zijn familie heeft. Na wat gesprekken met de directeur, bood de ISK hem de kans om kapperslessen te volgen én zelf te geven.

Het behalen van een niveau 2-diploma, dat nodig is om kapper te worden, is voor Mohammad erg lastig. Daarom mag hij iedere woensdag een aantal medeleerlingen, die geen geld hebben voor de kapper, voorzien van een nieuw kapsel in zijn eigen barbershop op de ISK. “Hij heeft de schaar nooit meer losgelaten,” vertelt Al Kholali lachend.

Appeltje van Oranje

Vanwege hun inzet voor kansengelijkheid voor jongeren als Mohammad, is het sociale initiatief door het Oranjefonds uitgeroepen tot één van de 39 kanshebbers voor een Appeltje van Oranje, in de categorieën Vluchtelingen en Talentontwikkeling. Tot en met vrijdag 21 januari kan er gestemd worden, waarna tien initiatieven worden genomineerd.

Wat de stichting gaat doen, mochten zij 12 mei het bronzen beeldje uit handen krijgen van koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde en het geldbedrag van 25.000 euro winnen? “We willen per individu kijken waar de vluchtelingjongere bij gebaat is, om het toekomstperspectief veelbelovend te maken. Want iedereen verdient gelijke kansen.”