’t Rijks is vanaf nu mantelzorgvriendelijke school
Scholengemeenschap ’t Rijks in Bergen op Zoom is als één van de eerste elf scholen in Nederland officieel uitgeroepen tot mantelzorgvriendelijke school. De middelbare school maakt zich samen met Mantelzorg Brabantse Wal hard voor het ondersteunen van leerlingen die mantelzorg bieden aan familieleden.
“Een jonge mantelzorger is iemand tussen de 4 en 24 jaar die opgroeit met zorgen voor, of over een familielid”, vertelt Eline Kuijlen, medewerker van mantelzorg West-Brabant. “Eén op de vier kinderen in Nederland heeft hiermee dagelijks te maken.” Zeker op school is mantelzorger zijn een uitdaging. De leerlingen lopen vaak rond met kopzorgen of verdrietige emoties.
Speciale les
Daarom hebben Kuijlen en Monique de Klerk- van Hasselt van ’t Rijks, de koppen bij elkaar gestoken om een manier te zoeken om deze leerlingen te helpen. Hieruit is een speciale les gekomen. “In deze mantelzorgles worden er verschillende voorbeelden besproken over wat mantelzorger zijn inhoudt. Het gaat echt over de er- en herkenning voor de leerlingen en docenten,” legt Monique uit. Ook wordt er in de les verteld waar de mantelzorgers zelf hulp kunnen krijgen.
De les wordt sinds dit jaar gegeven in combinatie met een bijzondere expositie. “Als de klassen de les hebben gekregen gaan ze met hun klas naar de expositie kijken. Dan zien ze ook echt de gezichten bij de verhalen”, vertelt Kuijlen. De les is nu standaard voor alle nieuwe brugklassen en de school gaat zich richten op de persoonlijke hulp voor de jonge mantelzorgers.
Monique legt uit hoe ze daarmee aan de slag gaan: “Het is echt maatwerk. We proberen de leerlingen waarvan we weten dat ze het zwaar hebben verlichting te bieden. Bijvoorbeeld eerder hun profielkeuze maken.” Ook is het volgens het team niet altijd even makkelijk om de jonge mantelzorgers te helpen. “Veel kinderen weten niet eens dat ze mantelzorgtaken uitvoeren, voor hen is het heel normaal”, duidt Kuijlen.
Blij met de erkenning
Robén is zelf jonge mantelzorger en een van de drie leerlingen die haar verhaal deelt op de expositie. Vol trots mag ze de erkenning aan de school uitreiken. “Ik vind het wel spannend, maar het is een eer dat ik het mag doen.” Voor Robén is het fijn dat ze op school haal verhaal kan doen. “Er gebeurt thuis heel veel. En aan de buitenkant lijk ik misschien wel vrolijk, maar soms ben ik dat aan de binnenkant helemaal niet”, vertelt ze. “Het is fijn dat je op school dan gezien wordt en dat klasgenoten weten wat er aan de hand is.”