Bergen op Zoom

tanteLouise onderzoekt of snelle uitbraak kwam door nieuwe coronavariant

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Zorginstelling tanteLouise in Bergen op Zoom laat onderzoeken of de heftige uitbraak van corona in Het Nieuwe ABG veroorzaakt is door de nieuwe besmettelijkere Engelse variant. Dat zei Conny Helder, voorzitter van de raad van bestuur van tanteLouise-Vivensis donderdag in het ZuidWest-programma M². Na de zomer was er een enorme corona-uitbraak in Het Nieuwe ABG die zich binnen twee dagen onder cliënten en personeel verspreidde.

Door: Bianca van Vugt

De heftige corona-uitbraak die na de zomer plaatsvond in Het Nieuwe ABG in Bergen op Zoom zou te maken kunnen hebben met de nieuwe besmettelijkere variant uit Engeland. Zorginstelling tanteLouise laat het virus in Rotterdam onderzoeken om daar zekerheid over te krijgen. Dat vertelde Conny Helder, voorzitter van de raad van bestuur van tanteLouise-Vivensis donderdagavond in ons tv-programma M².

“Lijkt op wat nu in Engeland gebeurt”

Volgens Helder werd het personeel van Het Nieuwe ABG overvallen door de nieuwe golf aan coronabesmettingen. “Toen kwam na de zomer, de zomer was eigenlijk redelijk rustig, kwam in Het Nieuwe ABG een enorme uitbraak. En ook heel snel. Die eigenlijk een beetje lijkt op wat in nu in Engeland gebeurt, binnen twee dagen,” aldus Helder.

Het is nog niet duidelijk of deze snelle, grote uitbraak veroorzaakt is door een nieuwe variant van het coronavirus. “We weten dat nog niet. We hebben wel vermoedens dat het zo iets moet zijn. Dat het toch een besmettelijker iets is, of je hebt soms mensen die meer virusmateriaal verspreiden dan anderen,” legt Helder uit. “Maar dat zijn we nog wel aan het onderzoeken. Dus we hebben het virus bewaard, dat we hebben afgenomen bij cliënten en bij medewerkers. En dat gaat nog in onderzoek, in Rotterdam.”

Helft cliënten en personeel was ziek

De nazomerse uitbraak in Het Nieuwe ABG was zo intens, dat de teams van andere zorgafdelingen moesten bijspringen. En zelfs Helder ging in het weekend meehelpen. “Meer dan de helft van de cliënten was ineens ziek, maar ook de helft van het personeel. Er was nog maar één teamleider van de woning die op dat moment kon werken. De rest was thuis. Dus je moest eigenlijk de hele zorg overnemen,” vertelt Helder. “En het is ook in één keer een ziekenhuis: alle mensen zijn ziek, het is heel anders dan wat je gewend bent.”

Volgens Helder traint tanteLouise het personeel op een onverwachte crisis en ligt er altijd een plan voor crisismanagement. Maar corona bleek een extreme test. “De grootte van deze crisis en de heftigheid van deze crisis is natuurlijk iets dat we nog nooit geoefend hadden. Dit was veel dieper en veel sneller en veel ingrijpender dan we ooit hadden meegemaakt,” aldus Helder. “Maar we kunnen gelukkig wel terugvallen op een goede basis daarin.”

Crisisplan werkte en is verder aangepast aan Covid

Het crisisplan bleek goed te werken, legt Helder uit. “We hebben crisismanagers, we hebben een heel crisisteam en we hebben ook een crisisbeleidsteam. We zorgen dus met elkaar dat wij, ondanks dat het allemaal anders is dan anders, het werk toch organiseren. En als iedereen uitvalt, dat we dan toch een ander team hebben klaarstaan om het werk over te nemen. Daar zijn hele draaiboeken voor gemaakt en die hebben we ook op de Covidcrisis aangepast. En al doende leer je.”