Bergen op Zoom

TanteLouise reageert op social media-rel omtrent vaccinatie

Stockafbeelding (uitsnede): Unsplash / CDC

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Roeli van Dorst is boos, héél boos. Op TanteLouise, waar haar man wordt verzorgd. Waar ze hem hebben gevaccineerd tegen COVID-19, terwijl zij zegt dat ze dit beiden absoluut niet wilden. Een woordvoerder van de zorginstelling vertelt dat het heel anders in elkaar zit.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven, ombudsjournalist

Roeli’s verhaal en kijk op de gang van zaken wordt al breed gedeeld op de socials, met name door mensen die op z’n zachtst gezegd geen fan zijn van het coronabeleid en de inentingen. Ze vertelt in een telefonisch interview wat haar grieven zijn: “De arts had mij gebeld maar met een afgeschermd nummer.” Die anonieme oproepen neemt ze echter al een tijd niet meer aan. “Ik heb een eigen bedrijfje en word steeds lastig gevallen door telefonische verkopers, daarom reageer ik niet meer als ik niet zie wie er belt.”

Zorgen over medische gevolgen

Blijkbaar was het deze keer de arts van TanteLouise. Die probeerde maar liefst zeven keer contact te krijgen, vertelt woordvoerder Marc Molenaars. Van Dorst baalt van de beschuldiging dat ze niet bereikbaar was. Haar man is opgenomen in TanteLouise locatie Bosgaard, op landgoed Vrederust. “Als ik had gezien wie er belde, had ik natuurlijk opgenomen.” Ze heeft een formulier, mede ondertekend door haar man, dat hij niet wil worden gevaccineerd. Toch ontdekte ze gisteren, later op de dag, dat die injectie wel is toegediend. Ze maakt zich enorme zorgen omdat haar man nogal wat medische klachten heeft en dus al heel veel medicijnen krijgt toegediend: “Ze weten niet wat de uitwerking is.”

Wilsbekwaam

Haar man is enigszins dementerende en volgens Roeli weet hij niet altijd wat hij zegt, als ie met iets akkoord gaat. Ze verwijt de arts van de zorginstelling dat die op haar partner in is gaan praten, waardoor die toch akkoord ging met de vaccinatie. TanteLouise woordvoerder Molenaars heeft een andere lezing. Hij kan omwille van privacywetgeving niet te veel op details ingaan maar wil er wel het volgende over kwijt: “Deze man heeft expliciet aan onze geneeskundige specialist aangegeven dat ie toestemming geeft voor dat vaccin.” Er is gisteren twee keer uitgebreid met de patiënt gesproken en volgens de arts is hij ook wilsbekwaam, meldt Molenaars. “Er is na afloop nog gevraagd of ie er geen spijt van had, er moet nog een vervolg komen ook, maar dat had ie niet.”

Medisch Tuchtcollege

Hiermee is de kwestie niet afgedaan waarschijnlijk. Roeli van Dorst heeft al aangekondigd dat ze er een zaak van wil maken bij het Medisch Tuchtcollege. TanteLouise vertelde ons dat ze graag nog met de partner van hun patiënt in gesprek gaan, in de hoop begrip te vinden voor de door de arts gemaakte keuze. Volgens de woordvoerder was het gisteren niet mogelijk langer te wachten met de inenting omdat deze vaccins, wanneer ze eenmaal gearriveerd en ontdooit zijn, maar even bewaard kunnen worden. Er is dus wel gepoogd met haar contact te krijgen maar toen dat niet lukte, is besloten af te gaan op wat haar echtgenoot aangaf.