Bergen op Zoom

#TegenKK-actie op amateurvoetbalvelden om schelden met kanker te stoppen

© Nationale Beeldbank

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Om het gescheld met kanker op en rondom voetbalvelden een halt toe te roepen en een gedragsverandering teweeg te brengen, is KWF Kankerbestrijding gestart met de actie #TegenKK. Ook de Bergse voetbalvereniging SV Dosko maakt een vuist tegen het gebruik van de ziekte als scheldwoord: “Het is treurig dat er weer zo’n actie opgezet moet worden om dit onder de aandacht te brengen.”

‘Not done’

Sinds vandaag kunnen amateurclubs een knalroze mouwbadge bestellen, om de boodschap van het KWF uit te dragen. In het online voetbalspel FIFA21 kan gespeeld worden met een #TegenKK-shirt. Ook worden er YouTubers ingezet om de boodschap van het KWF uit te dragen, zoals Noah Zeeuw.

“Mensen bedoelen het niet om pijn te doen, maar ze vergeten het effect van het woord op andere mensen. […] Een woord als kanker altijd maar random of als stopwoord gebruiken is not done. We moeten allemaal opletten op wat we zeggen, elkaar hier ook op aanspreken,” aldus de YouTuber (bekend van Ponkers en De Filmfabriek) in het AD.

Sportiviteit- en respectcommissie

Ook secretaris Dennis Hagenaars van de Bergse voetbalvereniging SV Dosko staat achter de #TegenKK-actie, maar: “Het zou in je eigen fatsoen moeten zitten om niet met deze bewoordingen te schelden.” Met een sportiviteit- en respectcommissie wordt dit actief uitgedragen binnen Dosko. “Schelden met kanker is hier onderdeel van, maar denk ook aan discriminatie op het voetbalveld.”

Passende maatregelen

De afgelopen tijd heeft hij de ziekte niet uit de monden van zijn jeugdleden gehoord, maar dat kan komen omdat de wedstrijden in het amateurvoetbal nu pas weer op gang komen. “Als het gebeurd verwachten wij van de trainers dat zij hun spelers corrigeren. Als dat niet gebeurd spreken wij ze erop aan en treft de commissie een passende maatregel,” aldus Hagenaars. Die maatregelen kunnen uiteenlopen van corvee tot een training geven aan een lager jeugdelftal. De vereniging is bezig om dit structureler vorm te gaan geven.

Eén op de drie Nederlanders krijgt ooit de diagnose kanker. Hagenaars: “Bij iedere vereniging is er dus wel iemand die er direct of indirect mee te maken heeft.”