Roosendaal

The Loods in Roosendaal bestaat 10 jaar: ‘Een plek voor iedereen’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

The Loods Hall of Fame in Roosendaal bestaat tien jaar. Het is een plek waar de creatieveling zijn hart op kan halen. Overal waar je kijkt op de muren is graffiti te zien.

“Er gebeurt hier van alles, maar het heeft altijd wel te maken met graffiti”, vertelt oprichter Remco van den Beemd. Tien jaar geleden richtte hij The Loods op. “Vanuit de gemeente kregen wij de vraag om een aantal blokken te spuiten. We kregen toen deze locatie om dit te verwezenlijken.” De dag na de opdracht besluit Remco naar de gemeente te stappen, om te vragen of hij hier een graffiti hall of fame van mocht maken. “De rest is history”, vertelt hij lachend.

Remco had nog niet veel ervaring met het spuiten van graffiti. Toen hij voor de eerste keer op een gedoogplek graffiti spoot, stond hij stijf van de adrenaline. “Ik dacht echt: wow what the fuck is dit. Het smaakte eigenlijk gelijk naar meer”, vertelt hij. Iedere week is Remco in The Loods te vinden. “Ik ben hier erg graag.”

Trots

Remco kijkt met veel trots terug op de afgelopen tien jaar. “Er komt hier van alles. Van een timmerman tot mensen uit hogere kringen. Het is een plek waar je jezelf thuis voelt en jezelf kunt zijn. Hier staat The Loods voor. Het is een plek voor iedereen.”

Een hoogtepunt voor Remco is de graffitijam in 2019. Er kwamen toen tientallen graffitikunstenaars naar Roosendaal, zelfs van buiten Europa. Er waren gave optredens en mensen konden hun creatieve gang gaan. “Er kwamen toen artiesten optreden waar ik in mijn jeugd tegenop keek zoals King Bee en Osdorp Posse.”

Feest

Voor het tienjarig jubileum organiseert Remco wederom een graffitijam. Dit vindt plaats op 22 en 23 juni. “We gaan groot uitpakken! We hebben ongeveer 150 graffitispuiters, die van over de hele wereld hier naartoe komen.” Zij zullen hun creativiteit laten zien in Roosendaal. Zaterdagavond is er ook livemuziek bij The Loods. De Kraaien, die bekend zijn van de hit Ik Vind Je Lekker, komen optreden.

Zondag staat het in het teken van reggae. “Lekker slow en een goede vibe”, dat is belangrijk die dag volgens Remco. “Hopelijk past het weer er ook goed bij.”