Bergen op Zoom

Theater De Maagd in het licht voor Baby loss Awareness week

Afbeelding achtergrond (bewerkt): Google Street View

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Het is Baby Loss Awareness Week. Wereldwijd wordt aandacht besteed aan babysterfte en de impact die dat geeft. Ook in Bergen op Zoom staat men er bij stil, onder meer door het uitlichten van theater De Maagd in de kleuren blauw en roze.

De themaweek is bedacht om een lastig onderwerp toch bespreekbaar te maken. Praten over het verlies van een baby is vaak erg lastig, zowel voor ouders en familie als hun omgeving. Het komt echter helaas nog genoeg voor.

Alleen al in Nederland overlijden er jaarlijks ongeveer 1250 baby’s rondom de zwangerschap en geboorte na een zwangerschapsduur van minimaal 22 weken. Het blijft niet bij die cijfers, meldt gemeente Bergen op Zoom. Per dag verliezen nog eens 60 ouders hun ongeboren kink voor de termijn van 22 weken.

Doe mee, brand een kaarsje

Landelijk is een actie opgezet door Stichting Steunpunt Nova, verloren verwachting. Daar haakt Bergen op Zoom bij aan, op initiatief van Cindy de Crom. Zij begeleidt ouders die een kind tijdens de zwangerschap verloren. De gemeente heeft naar aanleiding hiervan geregeld dat de schouwburg in de kleuren roze en blauw is gehuld, tot en met 15 oktober. Dan eindigt de bewustzijnsweek. Tevens wordt iedereen opgeroepen een kaarsje te branden, zodat er een ‘wave of light’ ontstaat.