Roosendaal

Deze 5 voorstellingen mag je niet missen tijdens Festival op de grens

De voorstelling ‘Le coeur libre’ tijdens Festival op de grens 2021

De voorstelling ‘Le coeur libre’ tijdens Festival op de grens 2021 | Foto: Wilfred van Tilburg

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Hoewel veel talentvolle theatermakers uit West-Brabant komen, keren maar weinig van hen na hun opleiding terug om hun vak uit te oefenen op geboortegrond. Festival op de grens geeft ze letterlijk en figuurlijk een podium met een plekje in een verrassende programmering. Wij vroegen artistiek leider Ad Paantjes welke vijf voorstellingen je zeker niet mag missen.

Welke vijf voorstellingen op Festival op de grens moet je nou echt zien komend weekend? Die vraag stellen aan de artistiek leider van het festival, is net zoiets als iemand vragen naar zijn of haar favoriete kind. Zonder de rest van de artiesten tekort te doen, beperkt hij zich met moeite tot de gevraagde top vijf.

One more time (1)

Een voorstelling die je absoluut niet mag missen is volgens Ad Paantjes de première van One more time. “De pas afgestudeerde, lokale makers gebruiken de lege Sint Jankerk als canvas voor hun voorstelling. De voorstelling is helemaal op maat gemaakt voor deze locatie”, zegt hij over de voorstelling door theatercollectief De Echtgenoten. De voorstelling gaat over het besef van tijd. Tijd kan soms voor je gevoel heel snel gaan en soms heel traag. Maar wat als we de tijd voor even zouden kunnen vertragen of zelfs bevriezen?

Zomaargasten (2)

In het televisieprogramma Zomergasten worden inspirerende mensen geïnterviewd en krijgen ze de gelegenheid om fragmenten toe te lichten. De voorstelling Zomaargasten is een variatie op Zomergasten door Oscar Kocken en Patrick Nederkoorn. “Ze interviewen in de hun provisorische talkshowstudio een honderd procent onbekende Nederlander. Ze gaan opzoek naar de drive, de kern en de pit van diegene.” De voorstelling wordt zaterdag zes keer opgevoerd.

Verder niets (3)

Café de Raatskelder is zaterdag en zondag het decor van de voorstelling Verder niets. “En dan bedoel ik geen podium in het café, maar het café zelf”, licht Paantjes toe. Actrice Isabel Schoonbeek duikt als Eva de kroeg in. Verder niets is een tragikomische voorstelling over proberen en mislukken en over het heroveren van je verhaal wanneer anderen daarmee aan de haal zijn gegaan.

Naast de Raatskelder zijn De Sjoes en het Wapen van Roosendaal cafés waar dit jaar voorstellingen plaatsvinden. “Als deze pilot goed bevalt dan betrekken we volgend jaar mogelijk meer cafés.”

Jij, ik en alle anderen (4)

Met de voorstelling Jij, ik en alle anderen wil Festival op de grens het inclusieve karakter van het festival benadrukken. “Het gaat over twee mensen die samen de wereld willen ontdekken. Met de nadruk op samen. Eén van hen heeft een verstandelijke beperking en de ander niet. Het is prachtig om te zien”, aldus Paantjes.

Roodkapje (5)

Als vijfde voorstelling die je zeker moet zien noemt de artistiek leider van het festival de voorstelling Roodkapje. “Het is een voorstelling van Hakim Traïdia, toch wel een headliner van het festival.” Waarschijnlijk denk je het verhaal van roodkapje wel te kennen. De grote boze wolf eet grootmoeder en Roodkapje op, waarna de jager het tweetal weer bevrijdt uit de buik van de wolf. In de bewerking van Hakim is de jager juist de slechterik en de wolf het goede personage. De eigentijdse versie van het sprookje is zondag drie maal te zien.

Lees ook: Dit is er in Roosendaal te doen tijdens Open monumentendag 2022

#FODG22

Festival op de grens vindt op zaterdag 10 en zondag 11 september plaats op en om de Markt in Roosendaal. In hetzelfde weekend zijn nog veel andere festivals in de regio, wat de organisatie als een groot voordeel ziet. Want hoe meer mensen er op de been zijn, hoe meer mensen ze kunnen bereiken met theater. Ongeveer dertig vrijwilligers en acht organisaties zetten zich in om van de derde editie een groot succes te maken. Kartrekker is stichting op de grens.

Festivalgevoel

De eerste editie van Festival op de grens trok in 2019 ongeveer 250 bezoekers. Het vond plaats in de tuin van het Tongerlohuys. Dit jaar hoopt de organisatie op zo’n duizend bezoekers per dag. Zij kunnen rekenen op voorstellingen die maximaal een half uur duren. “Tapastheater noem ik het. Je kunt van alles een beetje proeven en kies eerder iets wat avontuurlijker is en dat levert vaak verrassende en leuke voorstellingen op”, zegt Ad Paantjes. Het festivalgevoel zal volgens hem overheersen terwijl hedendaagse onderwerpen die er toe doen op een luchtige manier de revue passeren.

Podium op de grens

Op vrijdagavond en zaterdagavond wordt in een speciale live-uitzending van het televisieprogramma Podium op ZuidWest TV vooruitgeblikt op de zaterdag en de zondag. Marlies van Lier gaat in het programma in gesprek met de organisatie en samenwerkingspartners. Er zal niet alleen over, maar ook mét de theatermakers gesproken worden in de studio in het Raadhuis op de Markt. Het programma Podium op de grens is vrijdag en zaterdag vanaf half negen te zien op ZuidWest TV.