Roosendaal

Dit is er in Roosendaal te doen tijdens Open monumentendag 2022

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De organisatie van de Open monumentendag Roosendaal werkt dit jaar meer dan ooit tevoren samen met andere organisaties, evenementen en Roosendalers. Een greep uit het bomvolle programma in de stad en en omliggende kerkdorpen.

Net als in de rest van het land staat ook in Roosendaal cultureel erfgoed op zaterdag 10 september 2022 centraal. Onder coördinatie van stichting Open monumentendag Roosendaal zetten tientallen officiële en onofficiële monumenten hun deuren open voor publiek. De vele samenwerkingen zorgen volgens Theo de Munnik, voorzitter van die stichting, voor een kruisbestuiving die resulteert in veel aandacht voor de monumenten.

Opening in Wouw

De opening van het weekend vol activiteiten is op zaterdag 10 september in de Lambertuskerk in Wouw. Wie bij het openingswoord door wethouder Arwen van Gestel wil zijn, kan om half tien in een klassieke bus stappen tegenover het Tongerlohuys. De opening voor de vrijwilligers en bezoekers is bewust niet in Roosendaal gepland. “Wouw en alle andere dorpen in de gemeente Roosendaal horen er ook bij”, zegt De Munnik.

Het verhaal achter het kasteel is nog het allermooist!

Met dat in het achterhoofd is de voormalige parochiekerk van Heerle dit jaar voor het eerst te bezoeken. In Nispen kun je naar de kerk, de beltmolen en de molenaarswoning. In Wouw is eveneens de kerk te bezoeken, evenals de belmolen In den Wouwdfluit en Kasteel van Wouw. Die laatste is wat Theo de Munnik betreft een absolute aanrader. “Ik ben er een maand geleden geweest voor een toelichting door René Hermans. Het is indrukwekkend wat ze gevonden en zichtbaar gemaakt hebben met een groep vrijwilligers. Het verhaal erachter vind ik nog wel het mooist!”

Roosendaal spoorstad

Nog een bijzondere locatie die een bezoek waard is: de locomotiefloods aan de Boschstraat. “Hier kan je kijken naar het opknappen van een Benelux treinstel. Eén van de laatste die nog over is uit de tijd dat deze treinstellen reden tussen Brussel en Amsterdam. Verder zie je er allemaal dingen die met spoorwegen te maken hebben omdat Roosendaal voorheen een echte spoorstad was”, weet De Munnik.

(tekst gaat verder onder de foto)

Locomotiefloods in Roosendaal | Foto: Theo de Munnik
Locomotiefloods in Roosendaal | Foto: Theo de Munnik

De organisatie sloeg ook de handen ineen met Festival op de Grens. Op dit nazomerfestival op de Markt van Roosendaal kom je in aanraking met theater, muziek en dans. Ben je meer van de poëzie en kunst, dan kun je je hart ophalen bij Galerie Pont des Arts aan de Brugstraat 54A. Aad Meijer en Leo Lotterman hebben foto’s en gedichten gemaakt over Roosendaal. Ook over gebouwen die er vroeger waren in Roosendaal.

Je gaat terug in de tijd als je daar binnen stapt

Tal van bekende en minder bekende gebouwen met monumentale waarde zijn te bezoeken. Denk aan de Sint Janskerk (1839) op de Markt of een bankgebouw (1913) aan de Molenstraat. Vreemde eend in de bijt is een woonhuis aan de Beeklaan in Roosendaal. “De bewoner van het huis op nummer 27 heeft mij via de vvv een brief gezonden. Hierin vroeg hij of panden die geen monument zijn ook mogen meedoen met de Open Monumentendag”, zegt de voorzitter. “Ik ben bij hem lang gegaan en het is er prachtig. Je gaat terug in de tijd als je daar binnen stapt. Het huis heeft heel veel originele details uit de jaren 30. Zoals de granieten vloeren in de gang, de WC en de keuken. Ook de voordeur en de buitenlamp daarboven zijn nog origineel. Het huis heeft nog de originele plafonds en tegelwanden. Zeer de moeite waard!”

Lees ook: Dit zijn de grootse plannen met de St. Jan in Roosendaal

Fotowedstrijd

Omdat het aantal gerestaureerde panden het afgelopen jaar te laag was, is er dit jaar geen erfgoedprijs. Wel zijn er prijzen te winnen bij de fotowedstrijd in het kader van Open Monumentendag. Deelnemers kunnen hun foto’s tot 21 augustus uploaden via de website van samenwerkingspartner fotoclub ‘s Statiefje. Vervolgens bepaalt een jury wie de eerste, tweede en derde prijs wint. “Dertig foto’s worden tentoongesteld in Parrotia. Mensen kunnen daar op zaterdag 10 september hun stem uitbrengen op de foto die zij het mooist vinden. De foto met de meeste stemmen krijgt de publieksprijs.”

De ingezonden foto’s hoeven niet per se van een officieel monument te zijn. “Een ander mooi gebouw, een mooi detail van een bouwsel, een karakteristiek straatje, denk ook aan het monumentaal groen, zoals parken, tuinen en beeldhouwwerken voldoet ook. Het thema duurzaamheid kan men dit als inspiratiebron gebruiken, het is niet verplicht”, aldus de fotoclub.

(tekst gaat verder onder de foto)

Bankgebouw (1913) aan de Molenstraat in Roosendaal | Foto: Theo de Munnik
Bankgebouw (1913) aan de Molenstraat in Roosendaal | Foto: Theo de Munnik

Vervoer in stijl

Omdat er tijdens het monumentenweekend enorm veel te zien is in maar ook rondom Roosendaal, rijden er pendelbussen. Ook deze zijn geheel in nostalgische stijl. Vanaf de bushalte tegenover het Tongerlohuys in Roosendaal rijden twee klassieke bussen af en aan. “De ene bus rijdt heen en weer naar het kasteel van Wouw. De andere bus rijdt naar de locloods en naar de Deurlechtsestraat, vanwaar met een korte wandeling de Kapelberg kan worden bezocht.” Naast de oude Volvo BBA-stadsbus en de DAF MB200 bus, rijden er ook historische auto’s van de Oldtimer Vrienden Club Roosendaal (OVCR) van en naar monumenten.

Lees ook: Open Monumenten Dagen Bergen op Zoom staan in het teken van duurzaamheid

Molens

Molens in Roosendaal en de kerkdorpen spelen dit jaar ook een bijzondere rol. Het is namelijk 50 jaar geleden, dat het Gilde van Vrijwillige molenaars is opgericht. Om hierbij stil te staan is er een fietsroute is gemaakt naar de vier molens in de gemeente Roosendaal. De route van 30 km lang rijdt grotendeels langs het knooppuntennetwerk. De gemeente heeft nog vier molens, waarvan er twee op zaterdag te bezoeken zijn.

Wie zich goed wil voorbereiden op een bezoek aan de Open Monumentendag, kan meer informatie vinden in het programmaboekje en op www.openmonumentendag.nl en www.erfgoedroosendaal.nl. Wie zo veel mogelijk uit zijn weekend wil halen doet er volgens de organisatie goed aan om te voet of per fiets de monumenten te verkennen.