Ossendrecht

Themamiddag KBO: zo vind je beschikbare hulp om langer zelfstandig te blijven

Oudere vrouw met kort grijs haar en bloemenbloes in pastelkleuren wast groenten onder de keukenkraan

Foto Unsplash

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De ouderenbond KBO Kring Woensdrecht houdt een gratis themamiddag over Wonen en Zorg. Tijdens de bijeenkomst vertellen gastsprekers over de steun en hulp die ouderen kunnen krijgen om langer zelfstandig te kunnen zijn. Er is informatie van onder andere de gemeente Woensdrecht, de Woningstichting Woensdrecht, Steunpunt Mantelzorg en Alzheimer Nederland. De themamiddag is op woensdag 14 september in Ossendrecht. En het is ook toegankelijk voor mensen die geen lid zijn van de KBO.

De KBO Kring Woensdrecht houdt elk jaar een themamiddag voor alle KBO-groepen in de gemeente. Al is de laatste natuurlijk al wat langer geleden, omdat de coronapandemie in de weg zat. Deze keer is het thema Wonen en Zorg. “Het gaat er over, dat we als ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen,” vertelt Jeanne Blank, secretaris van de KBO Kring Woensdrecht. “Het gaat over zelfredzaamheid. We wijzen de bezoekers naar de plekken waar ze hulp kunnen vinden.”

Vindt maar eens een seniorenwoning

Er zijn op woensdag 14 september aardig wat sprekers, die tips en uitleg komen geven. “Het was inderdaad behoorlijk proppen, want er zijn veel invalshoeken. Dus we hebben echt een hele middag vol,” lacht Blank. En ze geeft meteen een voorbeeld: “Woningstichting Woensdrecht en de gemeente komen praten over de mogelijkheden voor aanpassingen aan je woning. Wethouder Lars van der Beek komt ook, hij heeft het Sociaal Domein onder zich.”

De wethouder zal ook gevraagd worden naar het woningaanbod voor ouderen. Net als de woningcorporatie. “Ik ben weduwe, maar woon toch in een huis met drie verdiepingen. Tot verbazing van veel mensen,” geeft Blank haar eigen situatie als voorbeeld. “Maar vindt maar eens een seniorenwoning. Zelfs als je je huis wilt verkopen om een passendere woning te kopen of huren: ze zijn er niet.”

Als mantelzorger raak je snel overbelast

De landelijke onderwerpen waar de ouderen mee te maken hebben, komen in Ossendrecht natuurlijk ook aan bod. “De groep dementerenden wordt steeds groter, maar ook die moet zo lang mogelijk thuis wonen. Daarover komt de stichting Alzheimer Nederland uitleg over geven,” gaat Blank verder. “En er is natuurlijk ook informatie over mantelzorg. Want als mantelzorger raak je snel overbelast.”

Deze sprekers staan allemaal op het programma van de themamiddag:

  • Lars van der Beek, wethouder gemeente Woensdrecht
  • een delegatie van Alzheimer Nederland
  • Lenny Winkel, coördinator Steunpunt Mantelzorg BWI
  • Ada Koster, cliëntenondersteuning gemeente Woensdrecht
  • Henk Geene, Vergrijzing en Ouderenzorg
  • Koen van Haren, Woningstichting Woensdrecht
  • Delegatie van Deelgenoten Groene Dries

Als de sprekers hun verhaal gedaan hebben, kan het publiek toch nog vragen hebben. En daarom is er na afloop nog een paneldiscussie. Daar kunnen de bezoekers hun vragen nog stellen aan de sprekers. De themabijeenkomst Wonen en Zorg is gratis toegankelijk. En niet alleen voor KBO-leden. “We zijn ons er terdege van bewust dat ook niet-KBO-leden met problemen kampen. Dus ze zijn van harte welkom!” aldus Blanken.

De themamiddag Wonen en Zorg is op woensdag 14 september. Het begint om 13.30 uur, maar de deuren gaan al om 13.00 uur open. En dan staat ook de koffie al klaar. Halverwege is er een pauze met een gratis consumptie en rond 17.00 uur zal alles afgelopen zijn. De themamiddag is in multifunctioneel centrum De Drieschaar, De Ploeg 11 in Ossendrecht.

Lees ook: De Drieschaar in Ossendrecht weer open, na plotseling overlijden beheerster