Tholen

Tholen haalt plan aanlegsteiger van tafel: vrees voor hinder en verstoring zondagsrust

Een impressie van de aanlegsteiger (illustratie: gemeente Tholen)

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Tholen krijgt geen aanlegsteiger voor riviercruiseschepen,. Hoewel Tholen toeristische voordelen ziet in de doorkomst van jaarlijks honderden cruisepassagiers, zijn de bezwaren van omwonenden en belangengroepen zwaarwegend. Deze vrezen voor overlast, drukte en verstoring van de zondagsrust. Volgens het Thoolse college is er te weinig maatschappelijk draagvlak voor de plannen en haalt deze daarom van tafel, meldt Omroep Zeeland.

Ook de scouting -die nu gebruik maakt van de locatie- en de heemkundekring zien de plannen niet zitten. Verder vrezen omwonenden voor het uitzicht. De aanlegsteiger zou buiten de haven van Tholen komen, nabij de rolbrug. Vlakbij deze plaats is al een aanlegplaats voor de binnenscheepvaart.

Twee miljoen van raad

In april had de gemeenteraad van Tholen twee miljoen euro uitgetrokken voor deze aanlegsteiger. Met deze aanlegplaats zouden passagiers van luxe rivierschepen meer gebruik maken van toeristische voorzieningen op het eiland, zo stelden de politieke voorstanders. Maar niet alle raadsleden waren voorstander, anderen vrezen dat de passagiers Tholen links laten liggen en dat vooral het toerisme in Brabant van de aanlegsteiger zou profiteren.