Bergen op Zoom

Tijdens Wereldlichtjesdag worden álle overleden kinderen herdacht

Foto: Shutterstock

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een wereldwijde golf van licht tijdens Wereldlichtjesdag. Op zondag 11 december gebeurt het. Overal ter wereld worden dan kaarsjes aangestoken om overleden kinderen te herdenken. In West-Brabant gebeurt dat in Bergen op Zoom.

Tijdens de herdenking wordt stilgestaan bij álle overleden kinderen. “Dat kan gaan om stil geboren kinderen, baby’s, tieners, maar ook volwassenen”, vertelt Lilian Boudewijn-Slaats. Lilian verloor zelf haar kind aan acute leukemie, de reden waardoor ze als Register Ritueelbegeleider en secure base coach aan de slag ging en uiteindelijk bij de organisatie van de Wereldlichtjesdag West-Brabant terecht kwam.

De naderende feestdagen kunnen extra pijnlijk zijn voor hen die een kind zijn verloren. “Daarom is het zo fijn om dan even bij elkaar te komen”, vervolgt Lilian. Veel bezoekers kennen elkaar al, omdat ze er al langere tijd komen. En wie nieuw komt, krijgt een warm welkom. “Het is echt een hele emotionele maar zo’n fijne avond.”

Herdenking

Bezoekers krijgen bij aankomst een kop thee of koffie, en er is dan ruimte om met elkaar bij te praten. Daarna start het programma in de theaterzaal van RSG ‘t Rijks. “Er komt een oud-leerling zingen, er worden gedichten voorgelezen en ik schrijf ieder jaar een tekst die gebaseerd is op een thema.” Dit jaar heeft het thema te maken met jaarringen van een boom. “Ook vertel ik een sprookje over een houthakker, waarin rouw en verlies centraal staat. “De jaarringen worden gelinkt aan perioden in het leven.”

Naast de verhalen, gedichten en muziek, worden er ook verschillende korte video’s afgespeeld. “En er is een sterrenhemel. Van ieder kind is een foto in een ster geplaatst, het is dan ook een heel bijzonder moment als ouders hun kind als ster in beeld zien komen.”

Boeken

Op tafels liggen die avond verschillende boeken, zoals ‘Stilgeboren’,  waarin schrijfster Desirée van Nieuwenhoven vertelt over haar stilgeboren kinderen Tom en Tim, maar ook ‘Een moederhart vol rouw en liefde’, geschreven door Elsbeth Kuysters over haar dochter die overleed door zelfdoding. Tonio, door A.F.Th. van der Heijden. En het boek van Lilian zelf, ‘Hier heb ik helemaal geen tijd voor’, waarin ze het ziekteverloop van haar eigen kind vertelt. Anders Nabij’, Pappa’s rouwen ook’ en diverse andere boeken over verlies en rouw en verlies.

Met de boeken hoopt Lilian dat alle bezoekers zich realiseren dat iedere vorm van rouw er mag zijn, ongeacht de reden en ongeacht hoe lang het al geleden is. “Tijdens deze avond zijn we er voor elkaar en bieden we begeleiding.”

Voortbestaan

Het is voor Lilian erg belangrijk dat Wereldlichtjesdag gevierd blijft worden in Bergen op Zoom. “Zo’n moment is enorm belangrijk voor alle ouders en betrokkenen.”

Alle vaders, moeders, broers, zussen, opa’s en oma’s, ooms en tantes, leerkrachten of lieve vrienden zijn welkom tijdens de bijeenkomst. Opgeven is nog mogelijk tot 3 december, dit kan door te mailen naar: [email protected] De bijeenkomst vindt plaats op 11 december in het Cultuurgebouw van RSG ‘t Rijks.