Roosendaal

Toekomst van de Suite blijft onzeker

De Suite in Roosendaal

De Suite in Roosendaal

Kitty Joachems Kitty Joachems

Tijdens de commissievergadering noemde Gerard van Zalinge (VLP) woensdagavond de antwoorden op zijn eerdere vragen over de Suite hoopgevend. “Door het aanstellen van een nieuwe beheerder lijkt verkoop van de Suite voorlopig van de baan. Dat is goed nieuws voor de gebruikers”, concludeerde hij. Wethouder Theunis temperde het enthousiasme “als het aan mij had gelegen was de Suite al verkocht geweest.”

Theunis licht toe hoe hij tot deze uitspraak komt. “Jaren geleden waren muziekdocenten in dienst van de gemeente en kregen ze gratis huisvesting. Dat veranderde toen zij wettelijk verplicht werden om ZZP-er te worden. Vanaf dat moment moest de gemeente hen marktconforme huurtarieven vragen. Ondanks dat de Suite helemaal was ingericht op, met name, muziekonderwijs, besloten de meeste gebruikers van het pand hun heil elders te zoeken. Ze gingen weg”, vertelt de wethouder.

Alles geprobeerd

Volgens de wethouder heeft de gemeente in de afgelopen vier jaar alles geprobeerd om de Suite weer aantrekkelijk te maken voor de doelgroep. De resultaten vielen tegen. “Er kwam geen initiatief uit de muziekwereld om de Suite tot een succes te maken”, stelt Theunis. Van Zalinge vergelijkt op zijn beurt de situatie van de Suite met Cultuurhuis Bovendonk waar wel een bestuur voor te vinden was. “Volgens mij kwamen die bestuurders uit uw netwerk. U heeft toch wel meer bestuurders in uw netwerk die ook met de Suite aan de gang willen gaan?”, vraagt het VLP-raadslid.

Laat ze maar komen

Theunis nuanceert: “de bestuurders van Cultuurhuis Bovendonk meldden zich als groep bij mij met een initiatief wat ik niet kende”. Als dit ook voor de Suite op deze manier kan staat de wethouder daar met een “prima, laat ze maar komen”, positief tegenover. Hij voegt daar wel aan toe dat de gemeente geen bestuur vormt “dat druist in tegen de Cultuurnota. We faciliteren en ondersteunen maar we regisseren niet”, zegt hij stellig.

Investeren in muziekonderwijs

Van Zalinge zet in op behoud van de Suite en hoopt dat er mensen opstaan in Roosendaal met bestuurlijke kennis en een voorliefde voor muziek. Hij wist zich tijdens de commissievergadering daarin gesteund door Paul Klaver (PvdA). Het feit dat wethouder Theunis initiatieven zal ondersteunen verandert niets aan het statement wat hij aan het begin van de vergadering maakte. “We betalen jaarlijks 200.000 euro voor de Suite. Ik zou veel liever de Suite verkopen en die twee ton investeren in muziekonderwijs in Roosendaal,” aldus Theunis.

Lees ook: Externe partij neemt beheer de Suite over