Roosendaal

Toezicht door Sfeerbeheer tegen overlast Rembrandtgalerij Roosendaal

Foto: ZuidWest Update

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente zet Sfeerbeheer in om de jarenlange overlast te verminderen op de Rembrandtgalerij in Roosendaal. Medewerkers van Sfeerbeheer zijn gastheer- of vrouw en houden toezicht. Dat doen ze nu ook al in het Roosendaalse horecagebied. Ze spreken mensen op een vriendelijke manier aan als die vervelend doen of overlast bezorgen, sussen opstootjes en zijn een aanspreekpunt voor bewoners en ondernemers. Sfeerbeheer is half juni als proef begonnen met het toezicht op de Rembrandtgalerij. En volgens de gemeente zijn de meeste reacties positief.

Een dure opknapbeurt met nieuw straatmeubilair, alcoholverbod en cameratoezicht: al jaren probeert de gemeente de overlast op de Rembrandtgalerij in Roosendaal te verminderen. Maar het probleem blijkt hardnekkig. Dagelijks hangen er mensen doelloos rond, worden bewoners en ondernemers lastig gevallen door dronken mensen, ligt het plein vol zwerfafval en zijn er wildplassers.

Politie en boa’s kunnen niet altijd aanwezig zijn

“Er worden doorlopend boetes uitgeschreven voor dit soort overtredingen. De politie en onze handhavers zijn echter niet permanent aanwezig en zien ook niet iedere overtreding,” schrijft wethouder Evelien van der Star aan de gemeenteraad. Daarom probeert de gemeente weer iets nieuws op de Rembrandtgalerij. Want sinds 19 juni lopen medewerkers van Sfeerbeheer rond om extra toezicht te houden. Net zoals ze dat ook al doen in het Roosendaalse centrum bij de horeca.

De eerste twee weken zijn de gastheren en -vrouwen van Sfeerbeheer elke dag op de Rembrandtgalerij geweest. Zo konden ze een beter beeld krijgen van de situatie. “De eerste reacties van bewoners en ondernemers zijn overwegend positief,” schrijft Van der Star. “Tijdens de aanwezigheid van Sfeerbeheer is het waarneembaar rustiger op de Rembrandtgalerij en wordt er minder in het openbaar gedronken.”

Gevoel van veiligheid terug brengen

De gemeente wil daarom tot het eind van het jaar doorgaan met Sfeerbeheer op de Rembrandtgalerij. Maar dan wel minder vaak: twee keer twaalf uur per week. De werkuren van de gastheren- en vrouwen worden dan verdeeld over de avonden en weekends. De wethouder benadrukt dat Sfeerbeheer geen vervanging is voor politie of boa’s. “De medewerkers van Sfeerbeheer delen dan ook geen bekeuringen uit. Die bevoegdheid hebben ze niet.”

Van der Star hoopt dat bewoners, winkelend publiek en ondernemers zich veiliger voelen met Sfeerbeheer op de Rembrandtgalerij. “Eind 2023 evalueren we de extra inzet en het effect daarvan op het gevoel van veiligheid en het aantal meldingen van overlast.”

Lees ook: Ondanks extra handhaving en camera’s nog altijd veel overlast op Roosendaalse Rembrandtgalerij Lees ook: Er komt tijdelijk cameratoezicht in en rond de Rembrandtgalerij