Roosendaal

Tolberg krijgt modern winkelcentrum, eerste paal de grond ingeslagen

Maarten Elst Maarten Elst

Donderdagmiddag is de eerste paal symbolisch de grond ingegaan voor de verbouwing van het Tolbergcentrum in Roosendaal. Onder meer een wijkhuis met sporthal en uitbreidingen van bestaande winkelunits moeten gerealiseerd worden in de wijk. Medio 2023 hoopt de aannemer de uitbreiding van het winkelcentrum te hebben voltooid.

Speciaal voor de gelegenheid heeft Feestpaal.nl een installatie beschikbaar gesteld om de eerste paal symbolisch de grond in de slaan. Een achttal aanwezigen, onder wie wethouder Cees Lok, trekt aan de touwen om de paal de grond in te slaan. “We hebben op een ouderwetse manier de eerste paal geslagen”, vertelt Pieter-Jan van Gurp, voorzitter van de ondernemersvereniging Winkelcentrum Tolberg.

Huis met sporthal

“We gaan het winkelcentrum een hele mooie upgrade geven”, geeft managing partner Gert-Jan Veldkamp aan. “Het winkelcentrum stamt uit eind jaren ’80, begin jaren ’90. Dus je kunt je voorstellen dat na zo’n dertig jaar sleets is en toe is aan vernieuwing. Je moet het voor de beleving van de consument weer netjes maken. Het aanbod moet weer op pijl gebracht worden. We maken het meer van deze tijd. Daar gaan we aan werken.”

Op de nu nog kale vlakte naast de Albert Heijn-vestiging moet een soort wijkhuis verrijzen. “Met op de begane grond commerciële ruimtes. En op de eerste verdieping komt de gymzaal”, schetst Van Gurp. “De oude gymzaal achter het centrum wordt binnenkort afgebroken en de winkelunits die aan de voorkant van het centrum zitten worden verlengd.”

Platte doos

In het ontwerp is er veel plaats voor hout, weet ook wethouder Cees Lok. “Het is per definitie mooi. Dat geeft weer meer ruimte aan ondernemers. Ik ben er van overtuigd dat ze straks weer graag hier een onderneming willen beginnen of voortzetten.”

“Het hele winkelcentrum is nu eigenlijk een platte doos”, vult Veldkamp aan. “Het is introvert met de passage. Wij proberen het gebouw juist meer open te maken. Om het meer zicht te geven naar de omgeving. Dit pleingebouw gaat het ankerpunt zijn in deze ruimte.”

Veertien jaar gesteggel

In totaal komt er 1.200 vierkante meter aan oppervlakte bij. “Dus wij hopen als winkeliersvereniging dat er goede ondernemers bijkomen”, vertelt Van Gurp. “En dat ze er voor zorgen dat ze samen met de gevestigde ondernemers voor een prachtig winkelcentrum kunnen zorgen met al zijn dynamiek van dien.”

De aanstaande werkzaamheden zijn volgens de voorzitter zeker nodig. “Zelf zit ik sinds 2007 op Tolberg-centrum”, vervolgt de voorzitter annex supermarkteigenaar. “Dus we spreken al zeker veertien jaar over uitbreiding c.q. revitalisering van Tolberg-centrum. Na veertien jaar is het dan eindelijk zo ver.”

Medio 2023 af

Overlast zal er zeker zijn het komende anderhalf jaar. Zo is op dit moment de Albert Heijn-vestiging niet bereikbaar volgens de gebruikelijke route. “Je kunt je huis niet verbouwen zonder overlast”, geeft wethouder Lok aan. “Dat geldt in eerste instantie vooral voor de ondernemers zelf. En ik denk dat onze bezoekers, de Tolbergenaren, de weg in het wijkwinkelcentrum zo goed kennen. Die vinden altijd wel weer een weg om bij hun winkel te komen.”

De aannemer hoopt medio 2023 klaar te zijn met de bouw van het wijkhuis en de upgrade van het winkelcentrum. “De tweede helft van dit jaar zal dit huis klaar zijn”, weet voorzitter Van Gurp. “In fases zal dan het middenplein aangepakt worden, samen met de armen van het winkelcentrum. Dus ik verwacht dat medio 2023 dat het dan uiteindelijk gerealiseerd gaat zijn.”