Roosendaal

Trommelaere van Roesendaele ‘spelen weer’ muziek

De Trommelaeren op een flat aan de Nieuwe Markt in Roosendaal (foto: gemeente Roosendaal)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Ze zijn een vertrouwd gezicht voor Roosendalers: de Trommelaeren op het dak van een flatgebouw op de Nieuwe Markt. In 2023 zijn ze even van hun plaats geweest, maar inmiddels staan ze er alweer een hele poos. Vanaf zaterdag mét uitbreiding: ze ‘maken’ weer muziek.

Vanaf zaterdag 18 mei zal het kunstwerk iedere zaterdag om 15.00 uur het succesnummer ‘The New Start’ van de drumband de Trommelaeren van Roesendaele ‘spelen’. Het kunstwerk is in 2009 gemaakt door Léon Vermunt als eerbetoon aan de Trommelaere van Roesendaele.

Voor wie de Trommelaere van Roesendaele niet kent: deze Roosendaalse muziekgroep vormde van 1953 tot 1970 een wereldberoemde drumband en is opgericht door de Roosendaler Kees Laros. Het groeide uit tot een korps met zo’n 160 muzikanten. In 1958 en 1962 werd de drumband wereldkampioen op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.

Muzikale toevoeging

Omdat in 2023 het dak van het flatgebouw gerenoveerd moest worden, werd het kunstwerk tijdelijk weggehaald. Op 6 juli 2023 werd het weer teruggeplaatst. Deze terugplaatsing zou een mooie gelegenheid zijn om daar een feestelijk evenement van te maken, meenden de initiatiefnemers van het kunstwerk. Dat gaat 18 mei dus gebeuren.

Zaterdag komen een veertigtal muzikanten van verschillende muziekverenigingen uit Roosendaal en omstreken naar de feestelijke gelegenheid. Dat begint rond 14.30 uur. Het waarmaken van deze muzikale toevoeging aan het kunstwerk komt door de gemeente Roosendaal, Cultuur Verbindt Roosendaal, Rabobank, Collectief Roosendaal, IQ Aarmoei-nieke en Parkeerbeheer.

Lees ook: Nieuwe Markt moet het tijdelijk zonder de Trommelaeren doen vanwege dakonderhoud