Ossendrecht

Tropische temperaturen richten veel schade aan bij Kalmthoutse Heide

Het project ICAReS gaat de schade van de droogte op Grenspark Kalmthoutse Heide in beeld brengen

Redactie Redactie

Het Grenspark Kalmthoutse Heide is deze zomer zwaar getroffen door de tropische temperaturen van afgelopen zomer. Om deze droogte en de gevolgen hiervan goed in kaart te brengen heeft het grenspark gevraagd aan het project ICAReS of zij een pilot wilde verzorgen.

In het grenspark was al snel 15 hectare heide bij Ossendrecht bovengronds afgestorven. Maar sommige nadelige effecten voor planten en dieren kunnen eigenlijk pas volgend jaar echt vastgesteld worden. De droogte betrof het hele 6.000 hectare grote gebied, dat zich van België uitstrekt tot in Putte, Huijbergen en Ossendrecht aan Nederlandse zijde.

Huidige technologie

De gemeente Woensdrecht wil de schade zo snel mogelijk in kaart brengen. Burgemeester Steven Adriaansen “Dit is nu precies wat wij met het project ICAReS willen bereiken. We laten eindgebruikers zien wat er allemaal mogelijk is met de huidige technologie”. De 15 hectare bij de Ossendrechtse Duinen is namelijk bovengronds afgestorven omdat het hoger en droger ligt.

Tijdens de zomer heeft er overleg plaatsgevonden tussen Grenspark Kalmthoutse Heide en de projectleider van het project ICAReS en is het idee geboren om met voorrang de situatie van de deels verdroogde heide nú in beeld te krijgen zodat de beheerders van het grenspark in de komende tijd de ontwikkelingen goed kunnen volgen.