Moerdijk

Truckparking gaat uitbreiden: ‘Opschalen naar 300 parkeerplaatsen en nieuwe voorzieningen’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Het terrein naast wegrestaurant Kanters wordt binnenkort aangepakt. De Spaanse truckparkingexploitant Padrosa heeft het terrein opgekocht om deze nieuw leven in te blazen. In de eerste fase gaat de huidige truckparking aan de Steenweg in Moerdijk op de schop en zal deze beveiligd worden. In de tweede fase komt er een geheel nieuwe parking bij voor tweehonderd extra parkeerplaatsen.

“De truckparking die er nu ligt gaan we eigenlijk beveiligen”, legt projectontwikkelaar Rik Huijzer uit. “We gaan hekwerk toevoegen, er komt een toegangscontrole, extra verlichting en een beveiligingsunit.” Dit alles moet er voor gaan zorgen dat vrachtwagenchauffeurs veilig kunnen parkeren en overnachten in Moerdijk. “Eigenlijk verandert er ten opzichte van de huidige situatie niet veel, alleen dat de parking dan beveiligd is.”

Voorzieningen

In fase twee wordt het hele gebied verder aangepakt. Buiten dat de ontwikkelingen op het bestaande gebied doorgaan, komt er een geheel nieuw terrein met nieuwe voorzieningen. “Achter en naast het hotel wat er nu ligt gaan we een hele nieuwe truckparking realiseren.” Hier komen volgens de projectontwikkelaar zo’n tweehonderd plaatsen extra. “Uiteindelijk komen we dan op ruim driehonderd plaatsen”, meent Huijzer.

Naast de nieuwe parking komt er een ontspanningsruimte voor de chauffeurs, een toilet en sanitaire voorzieningen, wasruimte, wasstraat voor de vrachtwagens en kantoorruimtes. “Hier denken wij zeker aan in fase twee.”

Overlast

Voorheen had de gemeente Moerdijk vaak te maken met overlast. Chauffeurs parkeerden dan op plekken waar zij niet mochten staan. Dit ook, omdat er vaak niet genoeg plaats was bij de truckparking.

De gemeente heeft toen de blauwe zone in het leven geroepen. “Handhaven zonder zo’n zone is namelijk heel arbeidsintensief voor de politie en andere handhavers.” Op basis van één controle kan namelijk niet vastgesteld worden of een chauffeur op de locatie overnacht”, liet burgemeester Aart-Jan Moerkerke begin dit jaar aan ZuidWest Update weten.

De werkzaamheden voor fase één zullen dit najaar moeten gaan plaatsvinden als alles meezit. Fase twee laat iets langer op zich wachten. Deze start eind 2025.

Truckparking Moerdijk
Fase 1: blauw. Fase 2: blauw en geel.
Lees ook: Minder overlast en veiligere verkeerssituaties door blauwe zone Zeehaven- en Industrieterrein Moerdijk