Breda

Turkse voetbalavond met emoties in Bredase bioscoop: ‘We zijn wél respectvol gebleven’

Ruim zeventig Turkse jongeren uit Bergen op Zoom, in bioscoop Kinepolis in Breda

Han Verbeem Han Verbeem

Zo’n zeventig Bergse jongeren met een Turkse achtergrond kwamen zaterdag bijeen in bioscoop Kinepolis in Breda voor de kwartfinale Turkije-Nederland. Ondanks de felheid van de supporters -met het aanheffen van het Turks volkslied en brengen van de wolvengroet- is de avond respectvol verlopen, constateert organisator Alperen Yilmaz (25): “Het was echt een gezellige voetbalsfeer.” Ook al heeft de Turkse ploeg uiteindelijk verloren met 1-2.

“Voetbal is emotie”, zegt Yilmaz. “En die emotie kunnen uiten hoort bij zo’n avond.” De Bergenaar van Turkse afkomst, actief in de samenleving – onder anderen als raadslid voor GBWP, had ruim zeventig kaarten voor de schermgrote wedstrijdvertoning in Kinepolis gekocht. “We wilden met een groep jongeren de avond gezamenlijk volgen en zo zijn we in Breda terecht gekomen”, legt hij uit.

Wolf

Een echtpaar in de zaal ergerde zich aan de ‘wolvengroet’ van Turkse supporters – een geheven vuist met uitgestrekte pink en wijsvinger. Het handgebaar heeft dit EK een bijzondere lading gekregen door de schorsing van Merih Demiral. De groet geldt in Turkije als herkenningsteken van de extreem-nationalistische beweging Grijze Wolven (Bozkurtçular). De UEFA heeft Demiral voor twee wedstrijden geschorst, nadat deze op het veld de wolvengroet bracht. “Veel van onze jongeren vinden de schorsing onterecht”, merkt Yilmaz op. “Het gebruik van het handgebaar hangt helemaal af van de context. In dit geval was het overduidelijk een steunverklaring aan Demiral, zonder politieke betekenis.” Want wat de leeuw voor Nederland is, dat is de wolf voor Turkije: “een teken van nationale identiteit.” Overigens bracht ook een Oranjesupporter de groet.

Toch geslaagde avond

De wedstrijd eindigde uiteindelijk met 1-2 in het nadeel van Turkije. De Turkse jongeren hebben de teleurstelling op een rustige manier verwerkt, zegt Yilmaz. “We zijn met z’n allen nog wel even wat gaan drinken en hebben de avond in Bergen op Zoom afgesloten, met een hapje eten bij Willy’s.” Terugkijkend kan Alperen Yilmaz, ondanks de verloren wedstrijd, spreken van een geslaagde avond. “Dit is honderd procent voor herhaling vatbaar.” Hij gaat nu voor de tv de Nederlandse halve finale van woensdag volgen, nu vóór Oranje, bij de wedstrijd tegen Engeland. “Al zal dat natuurlijk wel ánders zijn.”