Halderberge

Twee dagen technofeest op Seppe ‘absoluut niet zeker’  

De opbouw van het festival, afgelopen Koningsdag. Foto Stijn Nooijens

Herbert Kats Herbert Kats

In april 2024 een tweedaags technofestival op Breda International Airport (Seppe)? Volgens de gemeente Halderberge is het nog lang niet zo ver. “Er is nog geen volledige vergunning. Absoluut niet!”, verzekert woordvoerder Marjolein Bömer.

De organisatie heeft vorige week een aanvraag ingediend om op Koningsdag 27 april het grootste technofeest-tot-nu-toe te houden, bevestigt zij. Free Your Mind gaat voor deze editie uit van 40.000 bezoekers per dag. “Maar er moet nog heel wat water door de zee gaan voor het zover is”, klinkt het met betrekking tot de toetsing die de gemeente gaat uitvoeren. “Zeker als het om twee dagen gaat.“ Een van de factoren zal zijn of bijvoorbeeld de hulpdiensten een evenement van die schaal aankunnen.

Emoties bij bevolking

Volgens de gemeentewoordvoerder kreeg wethouder Thomas Melisse onlangs tijdens een verkeersavond in Bosschenhoofd duidelijke signalen dat de bevolking grote geluids- en verkeershinder ervaart door het festival. “Al ging het toen niet over Free Your Mind, dat riep toch veel emoties op.” Bij de vorige editie van het technofestival werd het hele dorp afgesloten. Zo’n afsluiting is nog allerminst een zekerheid zolang er geen grondige toetsing ligt.

Camping

De organisatie schilderde eerder een beeld dat de zaak in kannen en kruiken was. Naast een enorme toename van het aantal geplande bezoekers (dit jaar op Koningsdag ruim 25.000) is voorzien in een camping voor 10.00 man. Op voorhand werd gemeld dat verkeersregelaars en beveiligers worden ingeschakeld om te zorgen dat festivalbezoekers uit Bosschenhoofd zouden blijven en bovendien dat er nul tolerantie is met betrekking tot drugs.

Over de plannen om grootschalig te parkeren aan de Rucphense kant van de A58 bestaat evenwel onzekerheid. Volgens de organisatie zou in die gemeente bij de snelweg parkeerruimte voor 4.000 auto’s moeten komen.  Zowel Halderberge als Rucphen hebben nog nader overleg met de organisatie. Free You Mind zelf reageerde woensdag niet op het verzoek om vragen te beantwoorden.

Lees ook: Zerotolerancebeleid tijdens Free Your Mind: ‘Met pillen en poeder, kun je terug naar je moeder!’