Roosendaal

Tweede deel Muzikaal Roosendaal bevat rijke historische collectie

De Roosendaalse band Caldonians uit 1958. Foto: Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale is begonnen aan de voorbereidingen voor het tweede deel van de tentoonstelling Muzikaal Roosendaal. Vanwege de grote hoeveelheid aan historische items heeft de heemkundekring besloten om de tentoonstelling in twee delen te presenteren.

In het eerste deel lag de focus vooral op muziekcentra en -bedrijven die Roosendaal had en heeft. Dit tweede deel gaat over alle bands, orkesten, koren, duo’s en solisten die Roosendaal door de jaren heen gekend heeft.

Waarom een specifiek muziektentoonstelling? “We vonden het eerst lastig om een nieuw onderwerp te bedenken”, vertelt Fons Heijmans, voorzitter werkgroep Industrieel Verleden van de Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale. “De enige uitlaatklep die mensen hadden was de muziek. Vroeger hadden mensen heel de dag gewerkt en dan was er ’s avonds ontspanning door middel van muziek. Dat leek mij dus wel een leuk onderwerp.”

Het bleek achteraf een groot en breed onderwerp te zijn

De heemkundekring had zich achteraf wel verkeken op hoeveel werk dit hen zou gaan kosten. “Het bleek achteraf een groot en breed onderwerp te zijn. We kunnen in totaal maar liefst driehonderd items tentoonstellen”, vertelt Heijmans. Bij dit getal is overigens nog niet het talloze beeldmateriaal opgeteld; Honderden foto’s, video’s, audiofragmenten, maar ook prijzen, posters en platen.

Grote collectie

Het uitzoeken van al deze items kost een hoop tijd. Het moet namelijk wel allemaal passen binnen de ruimtes en vitrines waarover de heemkundekring beschikt. Er gaat dus veel sorteer- en keuzewerk aan vooraf, al doet Heijmans dat gelukkig niet alleen. “We hebben een databeheerder in onze werkgroep die alles op het internet afstruint op zoek naar geschikte beelden”, vertelt de voorzitter. Daarnaast kan de heemkundekring gebruik maken van het West-Brabants Archief, spullen het Tongerlohuys, hun eigen foto’s en van de kennis en voorwerpen van haar eigen leden.

Uit deze collectie is het voor Heijmans lastig om te kiezen welk voorwerp of beeld hij het leukste is. Wel heeft de voorzitter een voorkeur naar één soort item. “Zelf vind ik de foto’s het leukste, omdat daar de meeste interactie uit ontstaat. Dan herkennen mensen hun tante, opa of broer in de foto’s en dat brengt leuke gesprekken op gang”, vertelt hij.

Wie de tentoonstelling wil bezoeken, zal nog even moeten wachten. Muzikaal Roosendaal is iedere dinsdag en zaterdag vanaf 24 oktober tot en met zaterdag 16 december van 13.30 – 16.00 uur geopend.

Lees ook: Muzikaal Roosendaal: ‘Je vergeet de dagelijkse zorgen door muziek’