Roosendaal

Uitbreiding Jumbo Van Beethovenlaan naar XL supermarkt krijgt vorm

Foto: © Google Maps

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De uitbreiding van supermarkt Jumbo aan de Van Beethovenlaan in Roosendaal begint vorm te krijgen. De Jumbo wil op dezelfde plek een supermarkt XL bouwen. De extra grote winkel krijgt ook meer parkeerplaatsen. Jumbo en de gemeente Roosendaal hebben hiervoor een stedenbouwkundig- en een inrichtingsplan gemaakt. Dat schrijft wethouder Cees Lok aan de gemeenteraad.

De uitbreidingsplannen voor de supermarkt tussen de Hoogstraat en Van Beethovenlaan in Roosendaal liggen er al jaren. Destijds was het zelfs nog een Super de Boer, nu een Jumbo. De supermarkt wil op dezelfde plek een grotere winkel bouwen, een supermarkt XL. Jumbo heeft hiervoor al verschillende panden aan de Hoogstraat opgekocht.

De winkel krijgt een parkeerdek. Ook komt er een parkeerterrein op de plek waar nu de Koninkrijkszaal van de Jehova’s Getuigen staat en de voormalige school. De twee panden worden gesloopt om ruimte te maken voor auto’s. De Jehova’s Getuigen verhuizen naar een andere plek aan de Hoogstraat. Daar wordt een nieuwe Koninkrijkszaal gebouwd.

Lange gevel, maar het lijken losse huizen

Na de uitbreiding grenst de Jumbo met een gevel aan de Hoogstraat. De supermarkt wil het karakter van de staat in ere houden. Daarom wordt de gevel opgedeeld in kleinere stukken, alsof het allemaal losse panden zijn. De top van de gevel moet omwonenden beschermen tegen geluid en licht van koplampen van de auto’s op het parkeerdek. De ingang van de Jumbo blijft aan de westgevel bij de parkeerplaatsen. Ook het fiets- en voetpad tussen Hoogstraat 48 en 52 blijft bestaan.

De in- en uitrit van de Jumbo verandert wel. Er komen een aparte inrit en uitrit, terwijl dat nu nog gecombineerd is. Hiervoor wordt ook de Van Beethovenlaan aangepast met nieuwe opstelstroken in de middenberm. Hierdoor wordt het doorgaande verkeer vanaf de rotonde niet belemmerd door wachtend verkeer dat naar de supermarkt wil. De oversteek bij de Dr. Schaepmanlaan vervalt. De gemeente verwacht dat de situatie hierdoor overzichtelijker en veiliger wordt. De meeste bomen kunnen blijven staan. Er moet 1 boom worden gekapt, maar hiervoor wordt even verderop een nieuwe geplant.

Nog in juli een digitale informatieavond

Volgens wethouder Cees Lok zijn de gesprekken van de Jumbo met omwonenden positief verlopen. “Het plan is naar aanleiding van de gesprekken op onderdelen aange­past. De bewoners waarmee gesproken is, hebben zich niet negatief uitgelaten over de plannen,” aldus de wethouder.

Jumbo gaat nog voor de zomervakantie een digitale informatieavond houden om het uitbreidingsplan te presenteren. Alle direct omwonenden zijn hiervoor uitgenodigd. Ze kunnen via chat reageren en vragen stellen. De gemeente Roosendaal stelt het bestemmingsplan in september of oktober beschikbaar. Dan kan de gemeenteraad er over discussiëren en beslissen.