Ossendrecht

Unieke collectie landt bij Wings over Woensdrecht

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Recent zijn er meer dan 150 vliegtuigen op schaal aan de collectie van museum Wings over Woensdrecht toegevoegd. De schaalmodellen zijn afkomstig van een overleden modelbouw- en luchtvaartfanaat uit Delftzijl.

Via Facebook kwamen de vrijwilligers van het museum de collectie tegen. “Er waren meer dan honderd gegadigden bleek achteraf. En wij waren als museum de enige die konden garanderen dat de collectie bij elkaar bleef. Dat was één van de vereisten. En daar hebben we gelukkig aan voldaan en zodoende zijn wij de uitverkorenen geworden om in het bezit te komen van deze mooie collectie”, zegt voorzitter Sjaak van Loon over de aanbesteding.,

De collectie bestaat uit meer dan 150 modellen van vliegtuigen die vanaf het begin van de vorige eeuw gebouwd zijn. Dat gaat dus van de toestellen van de gebroeders Wright tot en met Fokker toestellen en de F-16 straaljager. “Wanneer komen we zoiets nou tegen”, vraagt van Loon zicht hardop af. “We zullen er ook heel voorzichtig mee omgaan.”

Fokker S11

Een in het oog springend exemplaar is de Pilatus PC-7 in oude kleuren. Dit toestel wordt op vliegbasis Woensdrecht gebruikt als lesvliegtuig. “En wat te denken van de Fokker S11 instructor”, zegt vrijwilliger Leo van de Reijt, terwijl hij naar een toestel in de vitrine wijst. “Daar heb ik mijn allereerste blinde lesjes op gekregen toen ik vlieger was.”

Mister upstairs

Ongeveer de helft van de toestellen is zo gekocht. De andere helft is gebouwd door de vorige eigenaar. “Dat moet een een gigantische monnikenwerk geweest zijn”, zegt Van Loon. “Zijn vrouw noemde hem mister upstairs omdat hij zo vaak op zolder bezig was met zijn hobby.”

Leo van de Reijt, Alex Pijnen en Sjaak van Loon.