Zundert

Vader en zoon ontwerpen samen Corsowagen: ‘Het is een eer’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Samen een Corsowagen ontwerpen met je vader. Het is niet iets wat heel veel voorkomt. René en Yoran ontwerpen voor buurtschap De Berk corsowagen ‘De zware last’. Hierdoor ontstaat er een unieke, mooie samenwerking tussen vader en zoon.

“Ik vind het een eer om samen met mijn vader een wagen te bouwen. Het is ontzettend speciaal”, vertelt Yoran trots. Drie keer eerder heeft Yoran een wagen ontworpen. Vader René heeft inmiddels 28 ontwerpen op zijn naam staan. “De ervaring zit er bij mij wel goed in.” Hij hoopt zijn zoon tijdens het gehele proces veel te kunnen leren over het ontwerpen en bouwen van een corsowagen.

Liefde

De liefde voor het Corso gaat heel wat jaren terug. De opa van René was voorzitter van een buurtschap. Ook de vader van René was actief binnen het corso als stuurman. “De tent stond bij ons bijna in de achtertuin. Ieder vrij uurtje ga je er naartoe om te helpen.” Op een gegeven moment kwam René op het idee om zelf een Coroswagen te ontwerpen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. “Ik ben een paar keer flink onderuit gegaan met mijn ontwerpen. Uiteindelijk word je ontwerp dan toch gekozen door een buurtschap en krijg je de steun van de buurt.”

Bij Yoran is het door vader René met de paplepel ingegoten. “We gingen vroeger altijd al mee naar de tent”, vertelt hij. Samen met zijn moeder en zus. De liefde voor Corso zit ontzettend diep bij de familie.

Leren

Het ontwerpen samen ging vrij goed. Vader en zoon waren het snel eens over welk ontwerp zij wilde indienen bij het buurtschap. Samen werden zij gekozen door de buurt. “De buurt vindt het ook wel mooi om te zien hoe wij dit samen doen”, vertelt René.

Tijdens het proces leren ze veel van elkaar. “Ik leer net zoveel van hem als dat hij van mij leert”, vertelt René. Door samen te werken leert René dingen met een jeugdige blik te bekijken. De samenwerking houdt beide heren scherp.

“Of het samen ontwerpen een zware last was? Nee dat niet!”, vertellen ze lachend. Doordat de twee elkaar door en door kennen, accepteren ze veel meer van elkaar. “Er vallen af en toe wel eens zware woorden tijdens het ontwerpen of bouwen.” De discussies die vader en zoon hebben zijn best pittig. “Ik zeg gewoon waar het op staat”, zegt René. Op deze manier is het voor allebei duidelijk. “Het komt altijd wel weer goed”, aldus Yoran.

Trots

René is ontzettend trots op zijn zoon. “We zijn echt heel trots op elkaar. Ik hoop dat ik Yoran van vader op zoon mijn kennis mag doorgeven.”

Lees ook: Al 75 jaar bouwt buurtschap Wernhout wagens voor Corso Zundert