Bergen op Zoom

Valentijnsdag zorgt voor blije gezichten, ook bij ondernemers

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Valentijnsdag is dé dag van de liefde. Naast dat mensen spullen kopen voor hun geliefden, zijn ook diverse ondernemers blij met zo’n dag in het jaar waarbij ze meer omzet draaien dan gewoonlijk. “We gaan mensen een leuke, romantische avond bezorgen.”

Het merendeel van de Nederlanders ziet Valentijnsdag als commerciële onzin. Maar er zijn ook veel mensen die eropuit trekken voor bonbons in hartjesvormige dozen, teddyberen, seksspeeltjes en rode rozen. Wordt er meer uitgegeven en resulteert dat in grotere winst? “We maken geen extra marge door Valentijnsdag, zoals veel mensen denken. We moeten van tevoren veel inkopen en dan zijn de bloemen ook extreem duur”, vertelt de eigenaresse van Berry’s Bloemenshop, Anne-Marie van Heijst. “Gelukkig zijn de prijzen al een beetje aan het zakken. De winst ligt dus wel wat lager dan normaal, maar ik denk ook niet dat dit allerbelangrijkste is. Het gaat erom dat je veel mensen blij kan maken met een mooi boeket.”

Romantische avonden

Naast de kleurrijke boeketten die als warme broodjes over de toonbank vliegen, profiteren ook diverse restaurants en cafés van Valentijnsdag. Restaurant De Bourgondiër probeert de gasten een extra liefdevolle dag te bezorgen, zo vertelt eigenaar Jimmy Devilee. “We gaan mensen een leuke, romantische avond bezorgen. We hebben ook een Valentijnsmenu opgesteld zodat we een beetje met de tijd mee kunnen”, verklapt Devilee. “Valentijnsdag is altijd wel een drukke dag met veel stelletjes.”

Lees ook: Mag ik deze dans: Licht, camera, liefde!

Slaapkamer

Waar de één zijn partner verrast met een dinertje, verrast de ander zijn geliefde in de slaapkamer. Benny Meesters van seksshop Erotic Dreams ziet sinds vorige week een toename in de verkoopcijfers van seksspeeltjes. “De klanten zijn er op tijd bij dit jaar”, stelt Meesters. Dat een valentijnscadeautje uit zijn winkel voor veel mensen taboe is, vindt Meesters niet erg. “Het moet lekker een taboe blijven, je verdient het meeste aan die stiekeme sfeer”, grinnikt Meesters.