Bergen op Zoom

Van der Kallen (BSD) stapt uit coalitiebesprekingen

Louis van der Kallen.

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Louis van der Kallen, raadslid van de BSD, is uit de coalitiebesprekingen van Bergen op Zoom gestapt. “De gemeente Bergen op Zoom verdient beter,” aldus Van der Kallen.

Van der Kallen is boos over een brief die de huidige coalitiepartijen naar de gemeenteraad hebben gestuurd. Volgens hem blijkt daaruit dat de coalitiepartijen helemaal geen grote veranderingen willen. Terwijl dat volgens Van der Kallen wel was afgesproken. “Ik verkeerde in de veronderstelling dat we geconcludeerd hadden tot een reset te komen. Uit de brief van de collegepartijen blijkt dat ze als éénheid blijven functioneren, met de mooie kreet ‘met het oog op de continuïteit van bestuur’.”

Vernieuwen of verbreden

De politieke partijen in Bergen op Zoom zijn aan het overleggen over de toekomst van het stadsbestuur. De vraag is, of er een compleet nieuwe coalitie moet komen, of dat het huidige college aangevuld kan worden met nieuwe wethouders. Woensdag kwamen de fractievoorzitters bij elkaar om te praten over de bestuurstoekomst van Bergen op Zoom. Maar Van der Kallen haakte af.

‘Gewoon’ zorgt niet voor verandering

Het raadslid van de BSD was vooral boos over de toon van de brief aan de gemeenteraad. “Wat mij ronduit stoort, in de bewuste brief, is het woord ‘gewoon’ in de context ‘dat onze gemeente gewoon bestuurd moet worden’. Gewoon in deze context betekend onveranderd,” zo schrijft Van der Kallen aan de fractievoorzitters. “Wat mij betreft is er een diepe vertrouwensbreuk. Die wordt niet minder als niets veranderd.”

Verbijsterend

Het stoort Van der Kallen dat het lijkt alsof de huidige coalitie door wil gaan alsof er niets aan de hand is in Bergen op Zoom. “Wat ik verbijsterend vind is dat op het persmoment bleek dat het college de huidige situatie niet ervaar als een bestuurscrises. Business as usual lijkt het adagium. Voor mij en de BSD is dat niet het geval.”