Bergen op Zoom

Vanaf zaterdag overwerkstaking bij Bergse vestiging Sabic

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Vanaf zaterdagochtend worden door de FNV voor onbepaalde tijd stakingen georganiseerd bij chemiegigant Sabic in Bergen op Zoom. Er ligt een eis van vijf procent loonsverhoging op tafel waar de werkgever vooralsnog niet in mee wil gaan.

Het ultimatum dat de vakbond eerder aankondigde is verlopen. Daarom gaan vanaf dit weekend stakingen gehouden worden. Volgens de FNV wordt door medewerkers structureel overgewerkt en dat is nu dus even klaar. Zo wil men duidelijk maken hoe essentieel werknemers zijn voor de processen bij het bedrijf. Het zou er op neer kunnen komen dat al binnen een paar dagen nog amper kunststof wordt geproduceerd.

Tijd voor actie

In november van vorig jaar liepen cao-onderhandelingen tussen het internationale bedrijf en meerdere vakbonden op niets uit. Daarom is het nu tijd voor actie, op een wijze die de arbeidspositie van medewerkers niet in het geding brengt. Ze doen wat contractueel moet maar maken geen extra uren meer. Volgens de FNV worden de werknemers al zeven jaar met een mager eindbod afgescheept, dat hoogstens een ‘krappe inflatievergoeding’ inhoudt. Naast de vijf procent loonsverhoging gaat het tevens om ‘fatsoenlijke ouderenregeling’ en beter gehoord worden als het om arbeidsvoorwaarden gaat.