Bergen op Zoom

Verbazing en ook wat irritatie over gele pijlen in Bergse binnenstad

De poederpijlen zullen vrij snel weer verdwenen zijn (foto: Hans Elich)

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Plots waren ze er. Op de trottoirs van de Bergse winkelstraten zijn dinsdag gele pijlen aangebracht, die een looprichting aangeven. Niet iedereen is er onverdeeld gelukkig mee, bleek al snel. Het is geen verf maar een soort poeder en dat lopen mensen ook mee naar binnen bij winkels.

Het was een vraag van een aantal ondernemers, meldt gemeentewoordvoerder Erwin Stander. Die hadden bedacht dat het goed zou zijn als bezoekers van de binnenstad een looprichting aangewezen kregen als extra veiligheid in coronatijden. “Daar heeft het college snel op in willen spelen”, aldus Stander. “Vandaar dat het ook zo snel mogelijk en met goede intenties is opgepakt en uitgevoerd.”

Poeder

Het is geen verf dus, verzekert de woordvoerder. Het is een milieuvriendelijke poedersoort, die na een paar weken weer is verdwenen. Het aanbrengen ervan betreft een éénmalige actie. Toch is niet iedereen even enthousiast. Er zijn ook klachten, over het feit dat de poeder wel erg makkelijk loslaat en naar binnen wordt gelopen. Sommige ondernemers zijn meteen aan het poetsen geslagen en hebben de gele substantie weer van de stoep voor hun deur verwijderd.

Er is tevens wat verwarring en gemopper over het feit dat de actie niet vooraf is aangekondigd. Niet iedereen snapte meteen de bedoeling. Stander meldt dat de pijlen vooral gezien moeten worden als een handreiking en niet als een nieuwe gehandhaafde regel. “We gaan geen politieagent spelen en hier ook niet op toezien.” Het betreft dus geen verplichte looprichting.