Bergen op Zoom

Verdachte van internetoplichting aangehouden in Bergen op Zoom

Stockafbeelding: Pixabay/geralt

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De politie heeft vrijdag een man opgepakt die wordt verdacht van bankhelpdeskfraude. Hij is vastgezet voor verder onderzoek.

De 30-jarige man heeft geen vast adres maar werd aangehouden in een woning aan de Meidoornlaan. Hij heeft waarschijnlijk meerdere keren mensen opgelicht door zich telefonisch voor te doen als bankmedewerker. De politie spreekt van gedupeerden in Zeeland en Noord-Brabant maar ook elders in Nederland.

Meerdere vormen van oplichting

Bij de gebruikte vorm van bankfraude weten oplichters op hun smartphones soms het bankrekeningnummer van hun slachtoffers in beeld te krijgen. Door met de mensen die ze bellen informatie te delen proberen ze vertrouwen te winnen en iemand wijs te maken dat diens rekening niet meer veilig is. Vervolgens stellen ze voor het bedrag dat daarop staat tijdelijk over te maken naar een zogenaamde ‘kluisrekening’.

Een andere vorm van oplichting is dat er iemand, zogenaamd namens de bank, langskomt omdat er iets met een pinpas niet goed zou zijn. Vervolgens wordt gepoogd de pincode te ontfutselen.