Bergen op Zoom

Vereniging Binnenstad wil huisnamen weer terug in Bergs straatbeeld

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Alle huizen hebben een huisnummer. Maar wist je dat veel huizen in de stad ook een naam hebben? De Vereniging Binnenstad wil dat die namen terugkomen in het straatbeeld en roept bewoners op om de historische namen weer zichtbaar te maken.

Ongeveer een derde van alle huizen met een naam, heeft die ook op de gevel staan, denkt Jan Weyts van de Vereniging Binnenstad. Die huizen bevinden zich met name in de Fortuinstraat, Lievevrouwenstraat, Kortemeestraat, Kremerstraat en de Hoogstraat. In bijvoorbeeld de Wouwsestraat zie je nauwelijks namen op de gevels staan. Daar wil de Vereniging verandering in brengen.

Na het bestuderen van kadastrale gegevens hebben leden van de vereniging brieven rondgestuurd. “We proberen mensen die in de stad wonen en waar nog geen huisnaam op het huis staat te enthousiasmeren om die er wel op te zetten”, zegt Weyts.

Mensen combineren het met onderhoudsbeurt

De vereniging kon rekenen op positieve reacties. Toch zorgde de recente brievenactie niet ineens voor een explosie van huisnamen. “Het is logisch dat mensen niet meteen een schilder roepen om de naam op de gevel te zetten. Het kan zijn dat het er na twee jaar op komt, doordat mensen wachten tot ze het kunnen combineren met een onderhoudsbeurt aan het huis.”

Naam komt op de voordeur

Kay Sijgers woont sinds kort in de Hoogstraat en kreeg ook een brief in zijn brievenbus. Hij reageerde enthousiast. “Sterker nog”, zegt hij, “We waren zelf ook op zoek naar een stukje uitleg over waar de naam vandaan komt en hoe het met de historie van het pand zit.” De oude Croone bleek de meest voorkomende naam van het pand te zijn geweest. Die naam prijkt nu al op het Rijksmonument-bordje. “Binnenkort komt de naam op de voordeur te staan”, zeg Sijgers.

Vergroot de beleving van de binnenstad

Het huis van Sijgers behoort daarmee binnenkort tot de ruim honderd huizen die voorzien zijn van hun historische naam. Jan Weyts hoopt dat nog veel meer mensen gehoor geven aan de oproep en dat nog tientallen huizen volgen. “Het vergroot de historische beleving van de binnenstad.”

Onder meer deze panden zijn reeds voorzien van een huisnaam:

  • Het Vliegend Hert – Lievevrouwenstraat
  • De Cleijne Sevensterre – Lievevrouwenstraat
  • De Grote Sevensterre – Lievevrouwenstraat
  • de Groene Mouwen – Rijkebuurtstraat
  • het Paradijs – Fortuinstraat
  • Den Torf – Penstraat
  • De Cleyne Valck – Penstraat
  • De Kleyne Wildeman – Hoogstraat
  • De Groote Wildeman – Hoogstraat
  • De Bruynbaerd – Molstraat