Roosendaal

Vernield egelverblijf is hersteld na crowdfunding: ‘We zijn zo opgelucht’

Binnenkort kunnen de egeltjes ook terecht in het gloednieuwe schuurtje van Conny en Dré.

Sven de Laet Sven de Laet

Nog maar een paar weken geleden waren Dré en Conny Scheeres uit Roosendaal volledig verslagen. Het schuurtje dat zij wilden ombouwen tot nieuw verblijf van hun egelopvang, was compleet vernield. Maar dankzij een crowdfunding is de ingestorte muur weer volledig hersteld én is er geld voor de inrichting. “We hebben vol ongeloof naar die teller zitten kijken.”

Al meer dan twintig jaar runt het echtpaar de egelopvang aan huis. “Maar het wordt gewoon te klein. We gebruiken nu twee tuinhuisjes, maar die zitten vol. Dit jaar staat de teller al op meer dan driehonderd opgevangen egeltjes en daar komen er nog een hoop bij.”

Het leegstaande schuurtje moest de oplossing bieden, maar dat liep even anders. “Op een ochtend stond een jongen van de overkant op de stoep. ‘Buurman, er zit een deuk in uw schuurtje.’ Dat zal vast meevallen, dacht ik. Tot ik ging kijken: heel de muur was kapot. Waarschijnlijk is iemand er hard tegenaan gereden.”

Even leek er definitief een streep door de uitbreidingsplannen te kunnen. “Totdat een vrouw uit België ons verhaal hoorde. Die trok het zich zo aan dat ze een crowdfunding opzette. Het initiatief werd groots opgepakt. “Iedere keer dat we keken zagen we die teller stijgen. Niet te geloven.”

Uiteindelijk werd er meer dan achtduizend euro gedoneerd aan de opvang. Inmiddels is het schuurtje zelfs al opgeknapt. “Dat was deels verzekeringswerk, maar het overgebleven geld komt heel goed terecht. Er is al een nieuwe vloer gestort en binnenkort komen de nieuwe kooien voor de egeltjes. We zien de toekomst weer rooskleurig in.”

En er is nog meer goed nieuws. “Dit was niet de eerste keer dat er iemand tegen het schuurtje aan is gereden. We hebben bij de gemeente een verzoek ingediend om er een paaltje voor te plaatsen. Daar hebben ze naar geluisterd. Vorige week is ‘ie zelfs al gezet. Dat geeft een gerust gevoel.”

Stel dat het twee maanden later was gebeurd, als die egeltjes al in die schuur hadden gezeten…

Dat het drama nu zo’n positief einde heeft, had Dré een maand geleden niet kunnen bedenken. “Vooral dat zoveel mensen met ons meeleefden, was geweldig. Dat is zo’n boost voor ons.” En hij realiseert zich ook dat de opvang aan een ramp is ontsnapt. “Nu was het heel erg vervelend. Maar stel dat het twee maanden later was gebeurd, als die egeltjes al in die schuur hadden gezeten… Daar moet je niet aan denken.”

Inmiddels is het schuurtje weer helemaal opgeknapt.
Een paaltje moet voorkomen dat de muur opnieuw wordt vernield.