Bergen op Zoom

Vernieuwde controles vanwege verslapte coronamaatregelen bij supermarkten

Maarten Elst Maarten Elst

Twee weken geleden kondigde de Bergse burgemeester Frank Petter een aantal maatregelen aan ter bestrijding van de lokaal flink opgelopen coronacijfers. Al snel bleek dat nogal wat supermarkten het wat minder nauw namen. Daarom volgen opnieuw controles.

Dinsdag is door de gemeente een brief gestuurd naar de supermarkten, ondertekend voor de burgemeester. Twee weken terug, toen Bergen op Zoom ineens de gemeente was met procentueel het hoogste aantal geconstateerde besmettingen van Nederland, werden volop maatregelen aangekondigd. Belgen werd verzocht voorlopig weg te blijven, met behoorlijk vervelende gevolgen voor de toeristische sector. De horeca kreeg te horen dat er meer en vaker gecontroleerd zou worden.

Ook supermarkten kregen aanvullende instructies. Ze moeten niet alleen aan de brancheafspraken voldoen maar ook extra letten op het bewaren van afstand. Bij veel winkels lijkt de ernst van de maatregelen echter niet te worden ingezien. 

Opnieuw meer controles

Burgemeester Petter vertelt dat bij de gemeente meerdere signalen zijn binnengekomen over de situatie bij een aantal supermarkten. Winkelwagens worden niet meer standaard ontsmet en in de gangpaden is de voorgeschreven anderhalve meter niet bepaald de standaard. Een deel van de coronamaatregelen zijn brancheafspraken, legt hij uit. Daar heeft de gemeente blijkbaar minder grip op. Op andere regels, zoals afstand bewaren, kan wel lokaal gehandhaafd worden. Dat gaat vanaf nu weer meer gebeuren, kondigt hij aan. Hij ziet het opvolgen van de regels overigens niet als alleen een verantwoordelijkheid van bedrijfsleiders. Bezoekers dienen natuurlijk net zo goed op te letten. De inwoners moeten “zelf, samen, met elkaar die brand gaan blussen.”