Bergen op Zoom

Veronique stond 2,5 jaar niet in de ring en wint nu NK boksen: ‘Mentale uitdaging’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Ze had zes weken de tijd om te trainen voor het Nederlands Kampioenschap boksen. Een pittige uitdaging voor de 24-jarige Veronique Hagenaars. Ze traint bij Mixed Martial Arts Centrum Schouteren in Bergen op Zoom. Tweeëneenhalf jaar geleden stond ze voor het laatst in de ring. Als kickbokser. “Maar ik heb gewonnen op knock-out!”

Officieel is Veronique dus kickbokser. De liefde voor deze sport begon op haar tiende. “Toen ik wedstrijden ben gaan doen, merkte ik dat ik daar enorm fanatiek van werd.” Ze kickbokste tot en met de B-klasse, totdat corona uitbrak.

Mindset

De ring bleef daardoor tweeëneenhalf jaar onaangeroerd. De keuze om de bokspartij op het NK in Ahoy Rotterdam afgelopen weekend aan te nemen, was dus snel gemaakt door Veronique en haar coach. “Simpelweg omdat ik deze kans niet kon laten schieten.”

Ze moest haar voedingsschema aanpassen en trainde zes weken lang twee keer per dag in de boksschool aan de Boulevard. “Die mindset was het zwaarst. Ik had misschien iets te enthousiast ja gezegd, waardoor ik mezelf wel een paar keer goed tegenkwam.”

Uit comfortzone

Ook de switch tussen kickboksen en boksen was even wennen voor haar. “Bij boksen draag je schoenen en mag je niet trappen, alleen stoten,” legt ze uit. Haar coach Wesley Voermans legde hier daarom de focus op tijdens de trainingen. “Het was mentaal een uitdaging voor haar, omdat ze ineens uit haar comfortzone getrokken werd.”

Tijdens de eerste ronde in Ahoy moest Veronique daarom even aftasten. Ze was zenuwachtig, maar gelukkig kon ze de stoten van haar tegenstandster goed hebben. In de tweede ronde versnelde ze het tempo daarom en voerde ze meer druk uit. “Met als resultaat: winnen op knock-out,” vertelt ze trots.

Carrière als topsporter

De ontlading na zes weken intensief trainen kwam er direct uit in de ring. Hoe haar carrière als topsporter er verder uit gaat zien, durft ze niet te vertellen. Voor nu wil ze vooral genieten van het moment, samen met de kinderen die ze traint in de Bergse boksschool. “Ik ga niet in de toekomst kijken. Ik laat het op zijn beloop.”