Vervolgonderzoek naar explosieven uit WOII op begraafplaats in Bergen op Zoom
Op de algemene begraafplaats aan de Mastendreef in Bergen op Zoom wordt onderzocht of er mogelijk niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de grond liggen. Het onderzoek wordt gedaan door ingineursbureau Antea Group en opsporingsbedrijf Armaex. Door de aanwezigheid van bouwpuin kon een gedeelte van de begraafplaats niet onderzocht worden. De twee bedrijven zijn nu bezig met een vervolgonderzoek om dit deel alsnog te onderzoeken.
Door: Esmee van den Heuvel, Bianca van Vugt en Marvin Sluijter
De kans dat er nog niet-ontplofte explosieven liggen, is zeer klein. De meeste begraafplaatsen in de gemeente Bergen op Zoom zijn een paar weken geleden onderzocht op hun historische verdenking. Dat betekent dat er bodemonderzoek is gedaan op plekken waar in de oorlog is gevochten. Bij een groot deel van de Bergse begraafplaatsen is deze historische verdenking er nu af: er ligt hoogstwaarschijnlijk niets.
Vervolgonderzoek
Op een deel van de algemene begraafplaats aan de Mastendreef lukte het niet om de bodem te scannen met een speciale grondradar. De radar kan de grond normaal gesproken scannen tot zo’n 3 à 4 meter diep. Maar in dit gebied zat de bodem vol met oud bouwpuin en dan lukt het niet. ”Tegen de Mastendreef aan was het lastiger, omdat er een woning heeft gestaan. Er is er op die plek veel puin te vinden en daardoor werkt de grondradar niet”, aldus gemeentewoordvoerder Peter van de Graaf.
Proefsleuven
Bij het vervolgonderzoek worden verschillende proefsleuven gegraven. Per dag worden ongeveer tien proefsleuven gegraven. Dit betekent dat ze eerst grond weghalen, om vervolgens verder onderzoek te kunnen verrichten met de grondradar of er mogelijk niet-gesprongen explosieven liggen. De grond uit de proefsleuven wordt ook gezeefd en onderzocht. ”We weten nog niet precies wat dit heeft opgeleverd, want die grond moet nog ondezocht worden en dat kan enkele weken duren voordat we weten wat daar uit komt,” aldus Van de Graaf.