Bergen op Zoom

Vier het leven tijdens het Appelfestival in Bergen op Zoom

Foto: Eetbare Stad

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De Eetbare Stad deelde in 2022 tweehonderd appelboompjes uit aan baby’s die dat jaar zijn geboren. Dat moet gevierd worden, vindt de organisatie. Daarom organiseert ze op zaterdag 2 september het Appelfestival in het Amaliapark in Bergen op Zoom.

Omdat bij niet iedere baby het gekregen appelboompje in de tuin paste, heeft een deel van de bomen een plaatsje gekregen in het Amaliapark. Dit jaar worden daar naambordjes bijgezet. “We willen het Appelfestival jaarlijks bij de Babyboomgaard vieren”, vertelt Jolande Vermaas van De Eetbare Stad. “Het is een gezellig samenzijn, en tegelijkertijd leren we de jongste generatie dat appels aan bomen groeien en niet uit een fabriek komen.”

Het Appelfestival begint 2 september om 13:00 uur ‘s middags. “Er worden onder andere spellen verzorgd vanuit de Fitfabriek, we serveren appelhapjes en we organiseren een wedstrijdje appels schillen. We hebben de ouders gevraagd om allemaal iets lekkers mee te nemen.” Ook komt er een clubje ouderen van woonzorgcentrum Stuijvenburgh van Tante Louise. “Op die manier creëren we verbinding. En ook zij nemen iets lekkers te eten mee!”

Prijsvraag

Naast het vieren van de geboorte van de tweehonderd baby’s én het uitdelen van de appelbomen, is er ook nog een prijsvraag verbonden aan het festival. “We willen een prijs geven aan degene die de mooiste eetbare tuin van Bergen op Zoom heeft.” Meedoen kan door te mailen naar [email protected].

Eetbare Stad

De Eetbare Stad is een burgerinitiatief dat probeert met verschillende projecten de biodiversiteit en eetbaar groen in Bergen op Zoom te verbeteren. Het Appelfestival is één van deze projecten. Een ander project is bijvoorbeeld de pluktuin op het Catharinaplein.