Roosendaal

Vijf tips om je hond zo rustig mogelijk te houden tijdens de jaarwisseling

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Knallen, rook, felle lichten. Het is bijna tijd voor oud en nieuw en dus heel veel vuurwerk. Voor velen een plezier, maar voor huisdieren vaak een stressvolle tijd. Hondentrainsters Marianne Cobelens van hondenschool HondPlus in Roosendaal, geeft vijf tips over hoe je je hond met zo min mogelijk stress door de jaarwisseling heen helpt.

Naast reguliere trainingen verzorgt Marianne ook vuurwerktrainingen. “We leren de honden dat ze niet bang hoeven te zijn voor de geluiden, de geuren en de felle lichten.” Dat wordt stap voor stap aangepakt.

Kijk naar je hond

De eerste, en misschien wel de aller belangrijkste tip, is dan ook om goed te kijken naar je hond. “Kruipt je hond weg? Eet hij niet? Of is hij heel onrustig? Dan is je hond angstig. Het is belangrijk om hier goed op te letten, zodat je weet hoe je je hond kan helpen.” Het is daarom van belang om ervoor te zorgen dat de hond een veilige plek heeft om in weg te kruipen. “Dat kan bijvoorbeeld de bench zijn, maar ook een mand of een ander holletje.”

Afleiding

Daarna is het goed om te weten wat de hond leuk vindt om te doen, als afleiding voor zijn angst. “Als een hond het bijvoorbeeld leuk vindt om hersenwerkjes te doen, zoals snuffelen, laat hem dit dan ook doen.” Door de afleiding die de hond dan krijgt, vergeet hij zijn omgeving. “Doe dit op oudejaarsdag dus niet op het moment dat het geknal begint, maar al iets eerder. En doe het zeker overdag al een paar keer. Dan is de hond sneller ontspannen, moe en voldaan. Hierdoor kan hij meer ontspannen de avond ingaan.”

Steun

Deze tip is kort, maar krachtig: “Laat je hond niet alleen!” Honden die extreem bang zijn, hebben de drang om te vluchten. “Er zijn honden die zichzelf uit hun bench kunnen vechten omdat ze zó bang zijn. Dat wil je voorkomen. Door je hond niet alleen te laten, bied je hem steun.”

Blijf rustig

Besteedt niet teveel aandacht aan vuurwerk, als het huisdier er zelf niet op reageert. “Als jij je hond beloont, terwijl hij niet schrikt. Dan leert hij alsnog dat het iets is waar hij op moet reageren. En die angst voor knallen kunnen ze gaan generaliseren met onweer of andere harde geluiden.” Maar als je hond al zo angstig is, dan mag je zeker wel steun bieden. “Ga dan lekker bij je hond zitten, hou hem vast. Als de angst zo extreem is, dan is het aan jou om rust te creëren.”

Sommige mensen overwegen medicatie om de angsten tegen te gaan. “Dat kan natuurlijk, als het echt zo ernstig is. Let dan wel goed op of de medicijnen de hond niet te suf maken. Hij moet namelijk nog wel zijn emotie kunnen laten zien.”

Trainen, trainen, trainen

Om een hond te laten wennen aan vuurwerk, is er de mogelijkheid tot vuurwerktraining. “Hier beginnen we in september al mee, zoiets leer je een hond namelijk niet in een weekje. Het is eigenlijk nog beter om je hond hier het hele jaar voor te trainen.”

De ultieme tip die Marianne heeft voor vuurwerkliefhebbers: “Let alsjeblieft goed op waar je je vuurwerk afsteekt. Zie je een dier in de buurt? Wacht dan even of loop weg, steek het niet af. Het is verschrikkelijk om door vuurwerk je huisdier te verliezen.”