Ossendrecht

Vluchtelingen Kloosterhof keren na Bergs verblijf terug naar Woensdrecht

Foto: Peter Braakmann/Nationale Beeldbank

Han Verbeem Han Verbeem

De groep van 85 asielzoekers die momenteel in zaal De Stoelemat in Bergen op Zoom verblijven, keren 6 oktober terug naar de gemeente Woensdrecht. Tot het eind van dit jaar vinden ze onderdak op het voormalige Van Niftrik-terrein in Putte. Dat heeft burgemeester Steven Adriaansen bekendgemaakt.

In augustus kregen de vluchtelingen tijdelijk onderdak in MFC Kloosterhof in Hoogerheide. Met de hernieuwde opvang neemt de gemeente Woensdrecht verantwoordelijkheid voor de noodcrisisopvang, die heel Nederland raakt. “Van alle gemeenten in Nederland wordt verwacht dat zij een bijdrage leveren”, zo laat Adriaansen namens het college weten.

Druk onverminderd

Het kabinet heeft gemeenten in eerste instantie gevraagd de crisisnoodopvang in te richten tot 1 oktober van dit jaar. De verwachting was, dat rond die periode de druk op het centrale centrum in Ter Apel verminderd zou zijn – maar dat heeft anders uitgepakt. “Omdat de druk op de asielketen onverminderd hoog is, heeft het kabinet deze termijn verlengd tot 31 december van dit jaar.” De behoefte aan crisisnoodopvang is vanwege de hoge druk tevens verdubbeld. “Elke gemeente moet inzet leveren. Ook in het district De Markiezaten, waar de gemeente Woensdrecht onder valt, moet elke gemeente doen wat zij kan”, aldus een verklaring van het Woensdrechtse college.

Bekende groep

Voor de crisisopvang is gekozen voor het vroegere terrein van Van Niftrik aan de Bosweg in Putte. Dat is deels in gebruik door een kunststofverwerkend bedrijf en de onbenutte ruimten worden de komende tijd voor crisisnoodopvang ingericht. “We kennen de groep die er komt: deze bestaat uit gezinnen en andere vluchtelingen uit diverse landen. In het kantoorgebouw komen slaapkamers en verblijfruimten.” Het Rode Kruis zorgt dagelijks voor een goed verloop van de opvang binnen de locatie.

Andere opvang

De crisisnoodopvang in Putte is kleinschalig. Tegelijk heeft het COA het oog laten vallen op Woensdrecht als mogelijke locatie voor een AZC. Inwoners van Huijbergen vrezen voor de komst van een asielzoekerscentrum op het defensieterrein buiten het dorp of in de voormalige Koningin Wilhelminakazerne bij Ossendrecht. Hierover is nog steeds onzekerheid. Het Woensdrechtse college heeft zich eerder uitgesproken tegen de komst van een AZC in een relatief klein dorp als Huijbergen.