Roosendaal

VOLOP vult het eerste leegstandpand met ASO

Herbert Kats Herbert Kats

Amper twee weken na de start van VOLOP Roosendaal heeft het eerste initiatief al een eigen plekje. In een leegstaand pand in het winkelhart strijkt ASO Entertainment neer.

“We hebben allebei de behoefte om de dagelijkse sleur te doorbreken”, roepen initiatiefnemers Alisha van Meer en Sandra de Clercq in koor. “Mensen positief prikkelen”, luidt hun antwoord op wat de binnenstappende voorbijganger mag verwachten. Een vast dak boven het hoofd in het centrum is een mooie aanvulling op de geel versierde caravan waarmee ze op festivals als Blommenkinders en Paaspop staan. “We waren nog te veel afhankelijk van carnaval, van het festivalseizoen.”

Huiskamer vibe

Alisha en Sandra moeten hun nieuwe onderkomen nog verder ontdekken, want het heeft nog ‘geheime kamertjes’. “Wat we hier willen is een soort een soort huiskamer vibe”, licht Alisha toe. Met meditatieruimte en kinderhoekje. “Verbinding is voor ons belangrijk, daarom wilden we een ontmoetingsplek.” Het mooiste is dan wel dat wie binnenstapt in het straatje van de Nieuwe Markt naar de Raadshuisstraat ook zelf in actie komt.

Het tweetal heeft daar plannen voor en brengt de nodige ervaring mee. Kroegbaas Maaike Matthijssen tipte Sandra en Alisha al vóór de zeer succesvolle Kickoff van VOLOP Roosendaal dat er in de binnenstad mogelijkheden lagen voor ASO om zich letterlijk en figuurlijk te laten zien. “Alisha wil nu het liefst een soort superhelden – ASO-helden – om mensen te ontdoen van hun dagelijkse sleur”, lacht Sandra.

Het artikel gaat verder onder de foto.

ASO Entertainment bij de Kickoff van VOLOP in het Wapen van Roosendaal.

Zwart-geel

De afkorting herbergt overigens niet alleen de voorletter van beide oprichters maar staat tevens voor Amusement Spontaan & Onweerstaanbaar. Of zo u wilt: Actief Spel Ondeugend. Om te vieren dat Alisha (Kunstacademie) en Sandra (veel toneelervaring) nu beschikken over een eigen huiskamer is die in alle haast zwart-geel versierd.

Door hun plekje in het centrum zijn ze bijna dagelijks dichter bij de mensen, schetsen ze het voordeel van hun nieuwe stek, dat op het rijtje met het zeer gewilde Jan Snel-pand ligt. Maar nee, dát was voor hun te groot.

ASOase

Vanaf 12 april is hun ‘ASOase’ open. Van dinsdag tot en met vrijdag. “Op de tijden dat de winkels open zijn.” En mocht het dan even wat stiller zijn? “Dan hebben we tijd om hier ideeën uit te werken.”

Wisselwerking is belangrijk bij een goede invulling, benadrukt projectleider Maruja Gutierrez. In VOLOP-taal: of er een match is tussen (tijdelijk) gebruiker, het initiatief én het pand. “Er is snel geschakeld met makelaar Lenaers, die dit vastgoed beheert. “En de volgende invulling is al in de maak.”

Wethouder Sanneke Vermeulen is daar zichtbaar blij mee, als zij even komt kijken. En wat er gebeurt als het ASO-pand toch weer een vaste huurder krijgt? “Dan schuiven we dit initiatief door naar een ander pand. Dat is op andere plaatsen al meer gebeurd”, vult Gutierrez aan.

Lees ook: VOLOP: Leegstand winkelhart Roosendaal creatief aanpakken