West-Brabant

Vóór november wachtlijst heup-, schouder- en knieoperaties weggewerkt bij Bravis

Orthopedisch chirurg Jean-Paul van Kollenburg plaatst met zijn OK-team een kunstheup.

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Het Bravis ziekenhuis is bezig met het inhalen van operaties die waren uitgesteld door het coronavirus. Een groot deel van de wachtlijst moet voor het einde van het jaar weer op het niveau van voor corona zijn. De afdeling Orthopedie verwacht de wachtlijst in november al weggewerkt te hebben. Zij zijn in april namelijk al gestart met het plannen van knie-, heup- en schouderoperaties.

Tijdens de tweede en derde coronagolf zijn veel geplande operaties uitgesteld. Alleen patiënten met botbreuken en acute problemen met protheses werden geholpen. Ook spoedingrepen gingen door.

Balans vinden

In de zomermaanden was opereren geen probleem. Nu iedereen terug is van vakantie, loopt de wachtlijst weer op. Opereren wordt daardoor lastiger. “De kunst is om de balans te vinden. Die balans komt in zicht, langzaam gaan we over naar het schema van voor corona,” aldus orthopedisch chirurg Wout Rosenberg. Andere afdelingen zijn volgens hem nog wat langer bezig met inhalen.

“Bij het indelen van de operaties hebben we gekeken naar de urgentie”, liet de afdeling Integraal Capaciteitsmanagement vorige maand al weten. “Hoelang mag een patiënt medisch gezien nog wachten?” Op basis daarvan is een indeling gemaakt voor operaties.

Patiënten op de wachtlijst waren teleurgesteld dat hun operatie werd uitgesteld, maar wel vol begrip. Inmiddels kan er meer geschoven worden in indelingen van de operatiekamers. Hierdoor kunnen alle afdelingen hun wachtlijst zo snel mogelijk wegwerken.

Lees ook: Bravis-ziekenhuis begint met inhaaloperaties: ‘Eind dit jaar weer op niveau van voor corona’