Roosendaal

Voorlopig blijft de huisartsenpost in Roosendaal ‘s nachts dicht

Kitty Joachems Kitty Joachems

Door het tekort aan personeel verandert er voorlopig niets aan de openingstijden van de huisartsenpost (HAP) in Roosendaal. Op 1 november is het een half jaar geleden dat de HAP ‘s nachts in Roosendaal dicht ging. Patiënten kunnen van elf uur ‘s avonds tot acht uur ‘s ochtends terecht in Bergen op Zoom.

In maart stelden de Roosendaalse fracties van GroenLinks en VLP vragen aan het college. Ze maakten zich zorgen over de aangekondigde nachtelijke sluiting van de Roosendaalse HAP. Chahira Mediani, raadslid voor GroenLinks, schreef aan het college dat niet iedereen een auto heeft voor onverwachte bezoeken aan de huisartsenpost. “Ook zijn er een aantal groepen waarbij een ritje naar de Huisartsenpost in Bergen op Zoom veel te ver is”, schreef Mediani destijds. Ze denkt dan vooral aan mantelzorgers en ouders met jonge kinderen. En ook VLP-er Jos Heeren zette vraagtekens bij de sluiting. “Wat zijn de consequenties voor de noodzakelijke zorg als de drempel om te bellen hoger wordt?”

Geen andere oplossing

Het bestuur van de HAP West-Brabant zag eerder dit jaar geen andere oplossing. Door het blijvende gebrek aan het juiste personeel moest de huisartsenpost in Roosendaal ‘s nachts dicht. Nu hebben Mediani en Heeren opnieuw vragen gesteld aan het college. Ze zijn benieuwd naar de stand van zaken, zes maanden na de nachtelijke sluiting.

Weekendsluiting niet aan de orde

Het college antwoordt dat het bestuur van HAP West-Brabant heeft laten weten dat het personeelstekort nog altijd niet is opgelost. Naar verwachting komt daar op korte termijn geen verandering in. Dus voorlopig gaat de Roosendaalse HAP elke avond om elf uur op slot. Om verwarring te voorkomen benadrukken zowel HAP West-Brabant als het college dat het gaat om sluiting in de nachtelijke uren. Er is geen sprake van een weekendsluiting.

Verkenning

Op dit moment is HAP West-Brabant bezig met een verkenning van de huisartsspoedzorg in het hele gebied waarvoor zij werkzaam zijn. Zodra dat onderzoek is afgerond informeren ze alle gemeenteraden in West-Brabant over de uitkomst en de gevolgen hiervan.

Lees ook: Telefoontjes zonder spoed naar huisartsenposten verergeren personeelstekort en drukte Lees ook: Per 1 mei ‘s nachts alleen nog een huisartsenpost in Bergen op Zoom