Roosendaal

GroenLinks en VLP ongerust over sneller verdwijnen nachtdienst huisartsenpost

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

GroenLinks en de VLP in Roosendaal maken zich zorgen over het verdwijnen van de nachtdienst bij de huisartsenpost in Roosendaal. Vanaf 1 mei moeten patiënten tussen elf uur ‘s avonds en acht uur ‘s ochtends naar Bergen op Zoom. Er waren al plannen om de huisartsenposten volgend jaar samen te voegen. Maar de politiek voelt zich overvallen door de nachtsluiting op korte termijn.

De nachtsluiting heeft gevolgen voor een groot deel van West-Brabant. Roosendalers en dorpelingen die ten noorden van de stad wonen zullen verder moeten rijden en langer onderweg zijn. Maar de huisartsen blijven ook huisbezoeken doen. Want de twee dienstauto’s die ‘s nachts rondrijden, blijven dat doen. De nachtelijke sluiting van de huisartsenpost in Roosendaal heeft dus vooral gevolgen voor mensen die er op eigen kracht naar toe moeten.

Niet iedereen heeft auto voor onverwachte ritten

Roosendalers hadden tot nu toe nog de luxe van een huisartsenpost in de eigen stad. Maar ook zij zullen na elf uur ‘s avonds dus naar Bergen op Zoom moeten. En dat is tegen de zin van GroenLinks en de VLP in Roosendaal. “GroenLinks vindt dit zorgelijk,” schrijft Chahira Mediani aan burgemeester en wethouders van Roosendaal.

Mediani noemt de huisartsenpost een belangrijke voorziening voor de gemeente Roosendaal die zeer gewaardeerd wordt door de inwoners. Het raadslid wijst er op dat niet iedereen een auto heeft voor onverwachte bezoeken aan de huisartsenpost. “Ook zijn er een aantal groepen waarbij een ritje naar de Huisartsenpost in Bergen op Zoom veel te ver is.” Ze denkt dan vooral aan mantelzorgers en ouders met jonge kinderen.

Een tekort aan triagisten

Ook de VLP vraagt zich af hoeveel mensen hier door geraakt worden. Raadslid Jos Heeren wil graag cijfers zien: hoeveel mensen gaan er per nacht naar de huisartsenpost in Bergen op Zoom en hoeveel naar Roosendaal. De Stichting Huisartsenposten West-Brabant schat dat er gemiddeld genomen ongeveer zeven mensen per nacht doorgestuurd zullen worden naar Bergen op Zoom. Heeren wil weten hoeveel mensen er daarnaast nog naar de posten komen, dus zonder eerst te bellen.

Volgens de Stichting Huisartsenposten West-Brabant is er vooral een tekort aan triagisten. Dat zijn telefonisten die getraind zijn om in te schatten hoe ernstig de medische problemen zijn. De VLP vindt het logisch dat het daarom handiger is om ‘s nachts nog maar één triagist te hebben voor Roosendaal en Bergen op Zoom samen. “Maar zij maken niet meer dan een telefonische inschatting van de vragen van de hulpbehoevende en zetten de aanvraag door naar de juiste persoon. Dit werk zou zelfs van thuis uit gedaan kunnen worden,” denkt Heeren.

VLP: houdt HAP open, zet alleen triagisten samen

Het VLP-raadslid vraagt zich dan ook af of de huisartsenpost in Roosendaal niet gewoon open kan blijven. En dat alleen de triagist voortaan op afstand werkt. “Het sluiten van de HAP is een ingrijpende gebeurtenis voor een ieder die het treft,” aldus Heeren. Hij wil weten wat er gebeurt als mensen minder snel bellen naar de huisartsenpost, omdat ze tegen de rit opzien. “Wat zijn de consequenties voor de noodzakelijke zorg als de drempel om te bellen hoger wordt?”

Lees ook: Organisatie huisartsenposten op de schop Lees ook: Huisartsenpost Roosendaal blijft ‘s nachts open Lees ook: Bergse raad spreekt zich uit: behoud huisartsenpost en ziekenhuis