Roosendaal

Voormalige kerk De Goede Herder wordt ontmoetingsplek voor Langdonk

Kitty Joachems Kitty Joachems

Inwoners van de Roosendaalse wijk Langdonk hebben behoefte aan een ontmoetingsplek. Dat blijkt uit gesprekken die zijn opgestart na de vuurwerkrellen van vorig jaar november. Uit die gesprekken blijkt ook dat met name jongeren zich vervelen. En de langdurig geldende coronamaatregelen maken het er allemaal niet beter op. De gemeente werkt met een aantal partners aan een plan van aanpak voor de langere termijn. Maar wil ook nu al iets concreets doen voor de inwoners van de wijk. En dat is gelukt.

De voormalige kerk De Goede Herder speelt een belangrijke rol in deze plannen. Dezelfde kerk die in november nog het doelwit was van rellende jongeren moet hen nu juist samenbrengen en verbinden. Het gebouw is al geruime tijd niet meer in gebruik als kerk. De gemeente zet het gebouw nu in als ontmoetingsruimte. “In december hebben we de eerste kans gepakt om samen met WijZijn Traverse De Goede Herder te huren”, vertelt wethouder Inge Raaijmakers. “En nu is het heuglijke nieuws bekend dat we dat nog twee jaar gaan voortzetten.”

Ontmoetingsplek voor de hele wijk

Opbouwwerker Ad van de Vrede is enthousiast. “Er is nog genoeg te doen. Maar het is erg mooi dat we deze uitdaging kunnen aangaan. We maken er iets moois van.” Met ‘we’ doelt hij op de inwoners van de wijk Langdonk. Zij staan volgens Van de Vrede voorop en worden door WijZijn Traverse uitgedaagd en uitgenodigd om mee te denken en mee te doen. “We halen bij inwoners op waar behoefte aan is. We vragen hen waar ze aan mee willen werken en wat ze willen organiseren. Hier is ruimte voor alles wat wijk gerelateerd is. Het wordt geen zalenverhuurcentrum,” benadrukt Van de Vrede. “Het moet een ontmoetingsplek worden voor de hele wijk.”

Parochiebestuur blijft eigenaar

Volgens wethouder Raaijmakers is het niet de bedoeling dat de gemeente het pand aankoopt. “Het is nog onduidelijk wat op de lange termijn met dit gebouw gaat gebeuren. Het parochiebestuur is eigenaar en blijft dat de komende tijd ook. Maar het is voor de wijk een enorme kans dat wij dit de komende twee jaar kunnen gebruiken,” stelt Raaijmakers.

Ingang aan de kant van het veld

Van de Vrede ziet al helemaal voor zich. “We willen de ingang verplaatsen naar de kant van het veld. En op dat veld kunnen we dan ook regelmatig het een en ander creëren.” Hij hoopt daarmee juist op dat gebied de nadruk op ontmoeten te leggen. “We zien dat de sociale problematiek vooral in de binnenring van de wijk speelt. Juist daar is een enorme behoefte aan een wijkgebouw. Als we dat zo met hen kunnen oppakken dan verspreiden we het positieve elan,” verwacht hij. Van de Vrede doelt hiermee op de mensen die nu nog kritisch tegenover de nieuwe plannen staan. Hij hoopt hen hierdoor andere inzichten te kunnen geven.

Uitbreiden naar andere wijken

“Ik heb er zin in. Ik weet dat er heel veel mensen zin in hebben en ik ben ervan overtuigd dat we mensen meekrijgen. Samen maken we dat het een succes wordt. En als het zover is kunnen we dit in andere wijken op deze manier ook uitdragen. Want mooier dan dit kun je het niet hebben”, besluit Van de Vrede.

 

Lees ook: Zo werkt Roosendaal aan veiligheid in wijken Langdonk, Kalsdonk, Kroeven en Westrand