Roosendaal

Zo werkt Roosendaal aan veiligheid in wijken Langdonk, Kalsdonk, Kroeven en Westrand

foto: © Christian Traets Fotografie

Kitty Joachems Kitty Joachems

Op 27 januari informeerde het Roosendaals college de fractievoorzitters van de gemeenteraad over de stand van zaken rondom de vuurwerkoverlast. In november vorig jaar liep het uit de hand in, onder andere, de wijk Langdonk. In een brief laat wethouder Raaijmakers hen nu weten welke stappen worden gezet om tot een langere termijn oplossing te komen. De wijk Langdonk is als eerste aan de beurt. Daarna volgen de wijken Kalsdonk, Kroeven en Westrand.

De vuurwerkoverlast was voor burgemeester Van Midden aanleiding om contact op te nemen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). In dat eerste contact sprak de burgemeester direct de ambitie uit om te komen tot een integrale aanpak voor bovengenoemde wijken. Want de leefbaarheid en veiligheid van deze wijken moeten verbeteren.

Impactanalyse

Kort na het eerste contact zijn medewerkers van het ministerie van BZK op werkbezoek geweest in de wijk Langdonk. De gemeente en woningcorporatie Alwel vertelden over de problematiek die hier speelt. Ze spraken daarbij ook over de andere wijken. Na dit bezoek is besloten een impactanalyse te maken van Langdonk. Hiervoor ontving de gemeente een financiële bijdrage. Deze impactanalyse komt tot stand in drie fasen, zoals hieronder afgebeeld.

 

Plan van aanpak Impactanalyse Roosendaal na vuurwerkoverlast
Klik/tap voor grotere versie.

Voorkomen is beter dan genezen

Deze analyse geeft inzicht in het effect van bestaande en nieuwe maatregelen. Daardoor kan de gemeente een pakket aan maatregelen samenstellen die ook in de wijken Kalsdonk, Kroeven en Westrand kan worden ingezet. In het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’ wordt voor de langere termijn vooral ingezet op preventie.

Op wijkbezoek met de gemeenteraad

Het college is van plan een aanvraag te de doen voor het Volkshuisvestingsfonds. Naar verwachting is hierover meer bekend in het tweede kwartaal van dit jaar. “We onderhouden hierover nauwe contacten met het ministerie”, aldus wethouder Raaijmakers. Zij praat de gemeenteraad in mei bij over de resultaten van de impactanalyse in Langdonk. De wethouder stelt voor om met de leden van de raad een bezoek te brengen aan de wijk Langdonk. Ze krijgen dan op locatie een toelichting op de mogelijke maatregelen die uit de analyse naar voren komen.