Heerle

Vrachtwagenverbod in Heerle mogelijk ook gevolgen voor andere dorpskernen

Een vrachtwagen in de smalle straten van Heerle. Foto: Eric de Regt

Kitty Joachems Kitty Joachems

Het was donderdagavond geen verrassing. Tijdens de raadsvergadering werd de motie van de VLP over het vrachtwagenverbod in Heerle aangenomen. Initiatiefnemer en raadslid Eric de Regt hoopte dat zijn voorstel op unanieme steun kon rekenen. Dat lukte net niet. Volgens het stemoverzicht waren er twee stemmen tegen. Maar dat bleek niet helemaal te kloppen.

De stemcomputer liet zien dat Gert-Jan van Oosterbosch (Roosendaalse Lijst) tegen stemde. En dat terwijl De Regt hem kort daarvoor nog bedankte voor een aanvulling op de motie. Want door toedoen van Van Oosterbosch is een verkeersstudie aan de motie toegevoegd. Dat betekent dat er een onderzoek komt naar de inrichting van de Herelsestraat in Heerle. Daarna worden mogelijke verbeteringen toegepast. De raad ontvangt hierover uiterlijk eind dit jaar meer informatie. De tegenstem bleek dan ook een foutje.

Grote maatregel

De andere tegenstem klopte wel. Bejar Taher van D66 zei in een stemverklaring begrip te hebben voor de zorgen van de inwoners. Maar een vrachtwagenverbod noemde hij “een grote maatregel die nadelige effecten kan hebben voor lokale bedrijvigheid en economische aantrekkingskracht voor onze gemeente.” Hij voegde daaraan toe dat hij liever ziet dat er andere maatregelen worden genomen.

De Regt is blij met de uitkomst van de stemming. “Uitvoering van deze motie moet onder andere de leefbaarheid, verkeersveiligheid en geluidshinder in de kern Heerle verminderen”, aldus De Regt. CDA-raadslid Pieter Smits liet in het debat weten achter de motie te staan. Maar hij had, samen met Paul Klaver van de PvdA, nog wel een vraag aan De Regt. “De wegen in onze dorpen zijn niet ingericht op zwaar vrachtverkeer. De woningen zijn immers in veel gevallen ouder dan het vrachtverkeer,” zei Smits. “Hoe kijkt u er tegenaan om een verkeerskundig onderzoek te laten uitvoeren naar de situatie voor wat betreft vrachtverkeer in alle kernen?” De Regt noemde dit een goede suggestie en is van plan dit samen met Smits en Klaver op te pakken.

Maar het vrachtwagenverbod in Heerle gaat in elk geval door. De gemeente is nu aan zet om het vrachtwagenverbod in Heerle voor te bereiden en in te stellen en ondersteunende maatregelen te nemen zoals aangepaste bebording en bewegwijzering. Een jaar nadat het verbod is ingegaan volgt een evaluatie.

Lees ook: Vrachtwagenverbod in Heerle lijkt nabij