Bergen op Zoom

Vrijwilligers van Gebouw-T kijken uit naar de Testen voor Toegang-concerten

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Vrijwilligers van poppodium Gebouw-T in Bergen op Zoom staan te trappelen om weer bezoekers te ontvangen tijdens concerten. Ze kijken uit naar Testen voor Toegang. Gebouw-T doet mee aan dit proefproject en mag drie kleinschalige concerten organiseren. Die concerten zijn op 25, 26 en 27 april. Ook al is het maar een pilot, het geeft personeel en vrijwilligers van Gebouw-T duidelijk weer nieuwe energie: eindelijk weer live muziek binnen de muren van het Bergse poppodium.

Testen voor Toegang is een proefproject van de rijksoverheid. Er doen in heel het land allerlei culturele instellingen aan mee, zoals poppodia, musea, zwembaden en pretparken. Bezoekers moeten vooraf reserveren en op de dag van het evenement moeten ze een sneltest kunnen laten zien. Daarmee bewijs je dat je op dat moment geen corona hebt. En die sneltest mag maximaal 40 uur oud zijn.

100 bezoekers, zittend en op anderhalve meter afstand

Joep Gudde is coördinator marketing en communicatie bij Gebouw-T. “We zijn heel blij dat we mee mogen doen aan die pilot. Het betekent voor ons dat we weer drie dagen eventjes open mogen en dat bezoekers dus weer kunnen genieten van een evenement in Gebouw-T,” vertelt hij tevreden. “Het is eigenlijk een beetje terug naar de tijd in oktober van vorig jaar. Toen mochten wij ook nog concerten organiseren voor 100 mensen, zittend. Nou, dat is nu ditmaal weer het geval. Dus mensen zitten en kijken naar het concert.” Alleen moeten ze deze keer ook een negatieve sneltest kunnen laten zien.

De zitplekken, anderhalve meter afstand en de sneltesten lijken de bezoekers niet af te schrikken. “De eerste twee concerten, EUT en S10, die zijn allebei al uitverkocht. En voor 80’s Onbeantwoord zijn nog wat kaartjes,” zegt Gudde. Het concert van EUT is op zondag 25 april, S10 treedt op op maandag 26 april en de 80’s Onbeantwoord is op Koningsdag 27 april.

Gebouw-T is zoveel meer dan een gebouw

De coördinator vrijwilligers bij Gebouw-T, Floortje Jochems, merkt dat vrijwilligers zin hebben om weer aan de slag te gaan. “Ja, het is een supermooie kans, want voor vrijwilligers is Gebouw-T zoveel meer dan een gebouw,” legt ze uit. “Hier hebben ze vrienden ontmoet en het is echt een plek om samen te komen. Dus het is fijn dat ze ondanks alle beperkingen weer even kunnen doen wat ze zo leuk vinden. En waar ze zo goed in zijn.”

Het vraagt natuurlijk ook van het personeel en de vrijwilligers flink wat aanpassingen. Per avond zijn er al gauw tien vrijwilligers nodig. En zij moeten, net als het publiek, eerst langs de teststraat. “Dat gaat van de huis-dj naar de fotografen, hospitality, bar medewerkers, noem ‘t maar op,” legt Jochems uit. “En ja, ook zij krijgen via ons de gegevens, zodat ze zich kunnen laten testen, inderdaad.”

Testen voor Toegang is anders dan de fieldlabs

De pilot Testen voor Toegang is niet hetzelfde als de fieldlabs, waarmee ook geëxperimenteerd wordt. “Ze testen in deze pilot eigenlijk de logistiek achter die sneltesten. De testbereidheid bij mensen,” beschrijft Gudde. “En het is dus ook anders dan die fieldlabs. Bij die fieldlabs onderzoeken ze het gedrag van de mensen en het gedrag van de verspreiding van het virus. En daar, bijvoorbeeld, hoef je dus niet te zitten, maar mag je juist staan. En lijkt het weer een beetje zoals het ruim een jaar geleden was.”

In Gebouw-T zal het anders zijn. “Waar mensen dus inderdaad rekening mee moeten houden, is dat bezoekers een vaste plek krijgen aangewezen. Anderhalve meter moeten we aanhouden. Mondkapje moet op bij het verplaatsten door het gebouw,” somt Jochems op. “En ook voor onze vrijwilligers geldt dat. Dus als ze aan het werk zijn, dan hebben ze in principe een mondkapje op. En waarborgen ze die anderhalve meter ook.” De eerste twee concerten zijn uitverkocht, maar bij Gebouw-T kun je nog wel kaarten kopen voor 80’s Onbeantwoord.

Lees ook: Gebouw-T organiseert drie concerten voor coronapilot ‘Testen voor Toegang’