Halderberge

VVD Halderberge ziet gemeentelijk beheer sporthallen wel zitten

Het college van de gemeente Halderberge heeft al voorgesteld om het Veerhuis in Oud Gastel te kopen. (foto: Google Streetview)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Er komen verschillende ontevreden geluiden terecht bij VVD Halderberge over de sporthallen in Oud Gastel, Oudenbosch en Hoeven. Achterstallig onderhoud en slechte communicatie spelen daarin een grote rol. VVD wethouder Sharona Malfait heeft samen met het college al voorgesteld om het Veerhuis in Oud Gastel te kopen. Nu wil de partij peilen of er ook behoefte is aan de eventuele koop van sporthallen de Beuk in Oudenbosch en Parrestee in Hoeven.

Een paar maanden geleden werd bekend dat de eigenaar van sporthal het Veerhuis in Oud Gastel de boel wilde verkopen. Het bleek dat de gemeente de eerste optie heeft om de sporthal te kopen. “Dat voorstel ligt nu bij de gemeenteraad”, legt VVD-raadslid Pepijn van Aken uit. “Wij gaan als partij zeker ‘voor’ stemmen op 14 december, maar willen misschien ook nog een motie indienen om te laten onderzoek wat het inhoudt om ook de andere twee sporthallen terug in beheer te krijgen.”

Terug in beheer ja, want tot een jaar of negen geleden waren alle sporthallen in beheer van de gemeente. “Een ander college heeft besloten om de hallen te verkopen”, benadrukt Van Aken. “Wij zijn tegen de privatisering van de sporthallen. Een sporthal professioneel uitbaten is namelijk moeilijk en je verliest de regie. Die pijnlijke conclusie is uitgekomen. Daarom zouden wij alle hallen graag terugkopen.”

Want er gaat nogal het een en ander mis in de sportlocaties. “Het gaat om twee verschillende eigenaren”, verduidelijkt het raadslid. De Beuk en de Parrestee hebben dezelfde eigenaar, het Veerhuis heeft een andere eigenaar. “Maar de problemen komen op hetzelfde neer.” Gebrekkige communicatie en achterstallig onderhoud.

Veerhuis

Het gebrek aan communicatie in Oud Gastel zit hem in zowel de uitbater van het Veerhuis als de eigenaar. “Wanneer er iets is wijst de uitbater naar de eigenaar en andersom. Daardoor gebeurt er uiteindelijk niks, en verenigingen weten dus niet bij wie ze terechtkunnen. Dan stappen ze naar de gemeente, maar wij kunnen ze niet zomaar helpen.”

Zo werkte de verwarming van het Veerhuis bijvoorbeeld niet vanwege de hoge energieprijzen. “Wethouder Malfait heeft echt héél veel tijd en moeite moeten nemen om de kachel weer aan te krijgen. Er maken niet alleen verenigingen gebruik van die hal, maar ook scholieren. Zij horen niet in hun winterjas te sporten. Dat het de wethouder zoveel moeite heeft gekost laat zien hoe moeilijk de communicatie daar gaat.”

De Beuk en Parrestee

In Oudenbosch en Hoeven is er direct contact met de eigenaar. “Maar deze eigenaar is niet of slecht bereikbaar en is niet bereid te investeren in de sporthallen, maar weer wel in zijn eigen fysiopraktijk. De douches werken bijvoorbeeld niet, en in een van de hallen is geen horecavoorziening meer: daar zit nu een fysiopraktijk.” Dat is vervelend voor de verenigingen die gebruik maken van de hallen. “Trainers nemen van thuis maar een thermoskan koffie mee zodat ze nog iets kunnen bieden aan hun gasten.”

Proactief

Van Aken hoopt dat de koop van het Veerhuis doorgaat. “Wij gaan als partij in ieder geval ja stemmen. We willen de regie terugpakken. Maar we willen ook onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de sporthallen in Hoeven en Oudenbosch. De problematiek is daar nagenoeg hetzelfde. De eigendomssituatie is anders, maar we willen proactief zijn en het college de opdracht geven om in gesprek te gaan met de eigenaar van de panden.”

VVD Café

Om te onderzoeken hoe de inwoners van Halderberge denken over het idee om alle sporthallen terug in gemeentelijk beheer te krijgen, organiseert de partij een politiek café op woensdagavond 6 december, in restaurant LOVA in Hoeven. “Dat hebben we een paar maanden geleden ook al gedaan toen het alleen nog maar om het Veerhuis ging. Daar zijn ontzettend veel mensen op afgekomen.”

Het doel van de avond is dat de partij hun standpunten kan delen met de bezoekers. “En we horen graag hun input, ideeën en tips. Dat kunnen we dan weer meenemen in het debat op donderdag 14 december. Zie het als het verkrijgen van wat extra munitie.”

Lees ook: College Halderberge: kopen Veerhuis dient maatschappelijk belang