Roosendaal

VVD Roosendaal wil weten of baliepersoneel tijd verdoet door coronaregels

Tijdelijke publieksbalie in de Kloosterstraat in Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De VVD in Roosendaal wil weten of het baliepersoneel van de gemeente de werktijd wel goed genoeg gebruikt nu er coronaregels in de weg zitten. En of inwoners die niet komen opdagen voor afspraken daar voor aangepakt kunnen worden. De VVD stelt hier vragen over aan burgemeester en wethouders van Roosendaal.

Door: Bianca van Vugt

De VVD in Roosendaal wil weten of de gemeente de werktijd van ambtenaren wel goed benut. De partij wijst naar de nieuwe werkwijze van de afdeling Publiekszaken. Vanwege de coronacrisis mogen inwoners zich niet spontaan melden aan de balie, maar moeten ze een afspraak maken via de website van de gemeente. Als mensen dan niet op komen dagen, zitten de ambtenaren voor niets te wachten.

Maatregelen tegen mensen die niet komen

“Het is de VVD opgevallen dat een afspraak maken ver vooruit wordt gepland, omdat alle tijdsslots (van 10 minuten) de eerste 1,5/2 weken al vol zitten,” schrijft VVD-raadslid Sanneke Vermeulen aan burgemeester en wethouders. “Echter, er zijn veel afspraken die worden gemaakt waar uiteindelijk de inwoner niet komt opdagen zonder dit te melden. Dit zorgt voor inactiviteit bij de werknemers van Publiekszaken. En dit zorgt ervoor dat er veel tijd verloren gaat en wachtenden ophoopt wat niet nodig is.”

Vermeulen wil weten of de gemeente maatregelen kan treffen tegen mensen die niet komen opdagen op hun afspraak, zonder zich even af te melden. En hoe de tijd van de wachtende ambtenaren beter benut kan worden. Ook wil ze dat er gekeken wordt of de wachttijd van andere bezoekers dan verkort kan worden. Want door de coronamaatregelen staan de meeste wachtende buiten. “n de zomer met lekker weer kan de VVD zich voorstellen dat het geen probleem is, maar als het straks regent, vriest of sneeuwt is het niet prettig,” aldus het raadslid.

Beschutting voor mensen die buiten wachten

De VVD vraagt of de gemeente er voor kan zorgen dat baliebezoekers niet meer buiten hoeven wachten. De partij denkt bijvoorbeeld aan zitplekken met beschutting. “Het idee dat mensen niet eerder moeten komen dan de afspraaktijd, zodat ze niet hoeven te wachten is in veel gevallen niet haalbaar,” schrijft Vermeulen. Als voorbeeld noemt ze mensen die afhankelijk zijn van deeltaxi of vervoer van derden. Die moeten vaak ruime reistijden rekenen. Als de rit dan toch snel gaat, moeten deze mensen bij de balie lang wachten. “De doelgroepen die deze afhankelijkheid betreft zijn juist vaker diegenen die slecht ter been zijn,” aldus Vermeulen.