Roosendaal

Waar gaat Roosendaal de komende vier jaar geld aan uitgeven?

Kitty Joachems Kitty Joachems

Iedereen merkt het in de portemonnee. Inwoners, verenigingen en bedrijven hebben last van de hoge energierekening en de sterk stijgende prijzen. Het is dan ook onderwerp van gesprek in de commissievergadering als het over de uitgaven voor de komende vier jaar gaat. Maar ook veiligheid, klimaat en een betrouwbare en bereikbare overheid staan op de agenda bij de begrotingsvergadering.

De forse stijging van de afvalstoffenheffing moet volgens de Roosendaalse Lijst en de VLP worden tegengegaan. “We zijn toch al een van de duurste gemeenten van Nederland”, merkt VLP-raadslid Wilbert Brouwers tijdens de vergadering op. Ook Forum voor Democratie wil dat de afvalstoffenheffing en rioolheffing niet toenemen. “De gemeente zit er warmpjes bij. Het kasboek is in orde. Maar dat geldt niet voor veel van onze inwoners”, zegt Forum-raadslid Corrie van Leerzem.

Regenpijpen afkoppelen van het riool

De VVD twijfelt nog of het mogelijk is om mensen nog verder te compenseren. D66 voorman Bejar Taher zegt dat zijn partij blij is dat er geld wordt vrijgemaakt voor kansengelijkheid. Burgerraadslid Annette Gepkens verwijst namens haar partij, GroenLinks, naar de gemeente Son en Breugel. Daar krijgen mensen subsidie als ze de regenpijpen afkoppelen van het riool. “Zullen we dat in Roosendaal ook doen?”, vraagt Gepkens.

Menstruatieproducten

In het kader van armoedebestrijding stelt Nicole Roeken (CDA) voor om op veel meer plaatsen gratis menstruatieproducten uit te delen. Selda Bozkurt vindt dat het nu toch echt tijd wordt om de minimapas in te voeren. Eerdere moties over deze pas van haar partij Burger Belangen Roosendaal haalden het niet in de gemeenteraad. Dat is voor Bozkurt geen reden om dit keer niet met een motie te komen. “Al moet ik het ieder jaar herhalen: ik zal het doen”, zegt ze.

Gemeenteraad

Komende donderdagavond 10 november worden deze en andere moties behandeld tijdens de gemeenteraadsvergadering die geheel in het teken staat van de begroting voor de komende vier jaar.